Przepisy

7 deserów bez wyrzutów sumienia

Styczeń 4, 2017

Z postanowień noworocznych, mam zazwyczaj co roku jedno to samo – mniej jeść, zdrowo jeść i chudnąć od samego myślenia o chudnięciu. Lubię sobie pofolgować, co ja na to poradzę, o rezygnacji ze słodyczy nie ma mowy. W dzieciństwie potrafiłam  rozpuścić kostkę margaryny, dodać kilka łyżek cukru i kilka kakao. Zjadałam wszystko na raz. Na słodyczowym głodzie nie jestem w stanie racjonalnie myśleć i staje się niespokojna. Na dłuższą metę nie jestem w stanie funkcjonować bez słodyczy. Niestety te kupne robią nam  nie małe kuku. Sama zawartość cukru jest już zbyt duża, nie mówiąc już o innych podejrzanych składnikach. A tutaj lat przybywa, kilogramów też, a wszystkie batony, ciasteczka i inne lukrowane słodkości po latach zaczynają o sobie przypominać. W wakacje podczas diety rozdzielnej te desery pomagały mi wytrwać. Jako, że jestem olbrzymim łakomczuchem udało mi się wymyślić takie słodkości, które były dla mnie całkowicie wystarczającym zamiennikiem i spełniały moje zachcianki. A na przykład krem z nerkowców do złudzenia przypomina masę krówkową, myślę, że jest nawet lepszy. Owocowy deser z kaszą jaglaną natomiast może spełniać rolę śniadaniową, bo jest w pełni wartościowym posiłkiem.

Jeśli chcemy, aby nasze domowe słodkości nie były zbyt kaloryczne musimy zrezygnować z białego cukru, możemy słodzić ksylitolem lub syropem z agawy, te substancje mają o wiele niższy indeks glikemiczny. Przepis na owsiane tarteletki, ze względu na połączenie płatków i jajka, nie jest zgodny z dietą rozdzielną. Mimo wszystko jest to rewelacyjny deser, który może nas uratować, jeśli będzie nam ciężko wytrwać  w swoich postanowieniach.

Z przepisów wychodzą zazwyczaj 4 duże porcje, ale duże znaczenie mają naczynia, w których przygotujecie swoje desery.

 1. Orzechowo – kakaowy krem pod różną postacią 

fit desery

Składniki:

  • ok. 200 gram orzechów ( może być mieszanka laskowych, nerkowców i migdałów)
  • kilka łyżek mleka roślinnego w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać
  • 1 – 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżka ksylitolu / syropu z agawy / miodu 

Orzechy miel do momentu uzyskania gładkiej pasty. Dodaj ksylitol lub inne słodziwo i kakao. Zmiel wszystko jeszcze raz. Na koniec dodawaj porcjami mleko i miksuj aż wszystko dokładnie się połączy.

Jeśli użyjesz tylko orzechów nerkowca krem będzie przypominał w smaku i  z wyglądu masę krówkową. Patrz zdjęcie poniżej.

2. Owsiane tarteletki z kremem orzechowo – kakaowym  

owsiane tarteletki z kremem orzechowo - kakaowym

Składniki: 

tarteletki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego 
  • 1 szklanka drobnych płatków owsianych 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki ksylitolu 

krem orzechowy ↑

Płatki owsiane powinny być mocno rozdrobnione. Jeśli masz górskie płatki owsiane, zmiel je, uważaj jednak, aby nie uzyskać mąki.  Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw na pół godziny. Po tym czasie dodaj żółtko  wymieszaj. Białko ubij na sztywną pianę, w czasie ubijania dodaj ksylitol. Dodaj białko do owsianej masy, wymieszaj. Aby upiec owsiane tarteletki najlepiej wykorzystać dwie sylikonowe foremki, jedną większą drugą mniejszą, która utworzy nam wgłębienie. Zerknij na zdjęcie poniżej. Tarteletki piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmij je z piekarnika. Odczekaj chwile, dzięki czemu tarteletki wciągniesz z łatwością z foremek. Tarteletki będą wyglądać jakby były zaparzone,  włóż je jeszcze raz do piekarnika na około 5 minut.

Przygotuj krem z nerkowców wg powyższego przepisu.

dsc03095

3. Owocowy deser z kaszą jaglaną 

dsc02295

Składniki: 

Góra:

  • 500 gram zmiksowanych truskawek 
  • opcjonalnie dosłodzić wg uznania 

Masa:

  • woreczek kaszy jaglanej (100 gram)
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego 
  • 1/2 szklanki mleka (polecam kokosowe lub migdałowe)
  • opcjonalnie dosłodzić wg uznania

orzechowy spód:

wg. pierwszego przepisu 

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. W między czasie przygotuj orzechowy spód i nałóż go do słoiczków. Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę zmiel na gładką masę, dodaję mleko i sok. Zmiksuj dokładnie i sprawdź smak, ewentualnie dosłódź. Nałóż kaszę jaglaną do słoiczków.  Zmiksuj owoce, dosłódź w razie potrzeby. Jeśli masz mrożone owoce podgrzej je w garnku. Wyłóż owoce na kaszę. Deser smakuje najlepiej lekko schłodzony.

 4. Lekki serniczek z owocami 

lekki serniczek z owocami

Składniki:

  • 200 gram  lekkiego twarogu (może być philadelphia) 
  • ok. 5 łyżek mleka 
  • 1 galaretka bez cukru 
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki ksylitolu / syropu z agawy 
  • dowolne owoce (np. granaty) 

Twarożek zmiksuj razem z mlekiem. Rozpuść galaretkę (użyj o połowę mniej wody niż w przepisie), dodaj ksylitol lub syrop z agawy. Dodaj galaretkę do serka i zmiksuj. Serową masę przełóż do sylikonowych foremek lub po prostu to szklaneczek. Na koniec dodaj owoce. Odstaw do zastygnięcia do lodówki,

 

5. Deser kokosowy na dwa sposoby 

deser kokosowy

deser kokosowy

Składniki: 

  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100 gram)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych 
  • kilka łyżek mleka roślinnego ( w zależności jaką konsystencje chcemy uzyskać)
  • 1 gorzka czekolada (dobrej jakości) + ewentualnie kilka łyżek mleka 

Kaszę ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Jeszcze ciepłą kaszę zmiel razem z mlekiem. Dodaj wiórki i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, jeśli nie chcesz aby czekolada była zbyt twarda dodaj kilka łyżek mleka, nie dodawaj go do gorącej czekolady, bo na pewno się zważy.

Deser kokosowy możesz przygotować w postaci ciasta. Dno plastikowego płaskiego pudełka (ja wykorzystałam dwa) wyłóż folią spożywczą. Na dno wylej część rozpuszczonej czekolady i dobrze ją rozprowadź. Odstaw do lodówki aż czekolada zastygnie. Następnie wyłóż na zastygniętą czekoladę masę kokosowo – jaglaną. Na górę wylej resztę czekolady i wyrównaj. Odstaw do lodówki,

Druga szybsza wersja. Do pucharka nałóż kilka łyżek masy kokosowo – jaglanej. Polej czekoladą ( w tej wersji dodaj więcej mleka do czekolady). I znów dodaj kilka łyżek masy kokosowo – jaglanej. I na koniec polej czekoladą, posyp wiórkami.

6. Deser czekoladowo – orzechowy 

deser dietetyczny

Składniki: 

  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100 gram )
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego 
  • 1 łyżka ksylitolu / syropu z agawy
  • 1/2 tabliczki czekolady + kilka łyżek mleka (można zrezygnować z czekolady)
  • krem orzechowo – kakaowy z dodatkiem mleka roślinnego ( konsystencja powinna być delikatnie lejąca)
  • zmielone orzechy do posypania. 

Kaszę jaglaną ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Jeszcze ciepłą kaszę zmiel razem z mlekiem, w razie potrzeby dosłódź. Napełnij pucharki kaszą jaglaną i posyp rozdrobnionymi orzeszkami. Nałóż następną warstwę z kremu orzechowego i tak na zmianę. Na koniec możesz dodać rozpuszczoną czekoladę i posypać orzeszkami.

 

7. Gruszka pod granolą

gruszka pod granolą

Składniki: 

  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 2 łyżki syropu klonowego /z agawy / miodu
  • 4 gruszki 
  • 2 łyżki ksylitolu 
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Aby przygotować granolę, wymieszaj płatki owsiane np. z miodem, następnie rozłóż równomiernie taką mieszankę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiecz przez ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Obierz gruszki, pokrój na kawałeczki, posyp ksylitolem i cynamonem i w naczyniu żaroodpornym wstaw na ok. 8 minut do piekarnika.

Ciepłe gruszki rozłóż do kokilek i posyp granolą, można jeść :D.

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply