Przepisy

a tymczasem na grillu…

Maj 29, 2016

Sezon grillowy w pełni, zapewne nie jedna polska rodzina właśnie w taki sposób spędza ciepłe weekendy. My również. Mam dla Was dzisiaj post z sałatkami, dodatkami i mięsem, które goszczą na naszym grillowym stole od lat w praktycznie nie zmienionej formie. Nic odkrywczego i wymyślnego. Myślę nawet, że na większości polskich grilli znalazłabym to samo. Czy jednak się mylę? Dajcie mi znać:)

Co takiego znajdziecie u nas? Sałatkę z makaronem ryżowym, sałatkę ziemniaczaną i sałatkę z rukolą, boczek zawijany ze śliwką, grillowana cukinia, tzatzyki i oczywiście mięcho :).

Przepisy znajdziecie na samym dole.

 

sałatka z makaronem ryżowym

DSC00878

sałatka z rukolą

DSC00871

DSC00886

DSC00936

grillowana cukinia z serkiem    DSC00949      boczek ze śliwką

DSC00996

DSC01036

Sałatka z makaronem ryżowym 

1 opakowanie makaronu ryżowego

1 ząbek czosnku

3 łyżki majonezu

2 średnie ogórki

1 pęczek koperku

sól / pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, ogórki pokrojone w kostkę, drobno pokrojony koperek, majonez, przyprawiamy i  dokładnie mieszamy.

Sałatka ziemniaczana 

6 ziemniaków najlepiej sałatkowych 

4 ogórki konserwowe 

1 cebula 

1/2 pęczka koperku

1/2 pęczka szczypiorku

1 łyżka przyprawy do ziemniaków

kilka łyżek oleju 

pieprz/sól

Ziemniaki gotujemy tak aby nie były zbyt miękkie. Kroimy w kostkę ogórki, cebulę (drobno) oraz ziemniaki, wszystko łączymy ze sobą. Przyprawiamy, dodajemy poszatkowany koperek i szczypiorek. Na koniec dodajemy olej i delikatnie mieszamy.

Sałatka z rukolą

1 opakowanie rukoli

boczek pokrojony w kostkę

1 opak. sera feta

3 kromki chleba tostowego lub zwykłego

sos włoski

kilka pomidorków koktajlowych

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż wytopi się tłuszczyk. Z chleba robimy grzanki (na patelni lub w piekarniku). Fetę kroimy w kostkę. Pomidorki przekrajmy na pół. Umytą rukolę przekładamy do dużego naczynia. Układamy na niej kolejno fetę, grzanki, boczek, pomidorki i polewamy rozrobionym w oleju i ciepłej wodzie sosie włoskim.

Tzatzyki 

U nas to po prostu jogurt grecki z dwoma ogórkami startymi na tarce i doprawiony wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i solą.

Boczek zawijany ze śliwką

Ile by go nie było zawsze jest za mało. Dlatego nie ograniczajcie się do jednego opakowania boczku

kilka opakowań boczku w plasterkach (najlepiej jeśli nie będzie zbyt słony)

duże opakowanie suszonych śliwek 

patyczki na szaszłyki 

Najzwyczajniej w świecie śliwki zawijamy w boczek  i nadziewamy na patyczki i na grilla.

Grillowana cukinia

2 cukinie 

dowolna przyprawa, ja posypuje domową Vegetą

serek kanapkowy, może być naturalny lun paprykowy

Cukinie kroimy wzdłuż  nie za grubo i nie za cienko 🙂 i przyprawiamy. Cukinia jest gotowa, kiedy robi się na tyle miękka, że bez trudu możemy ją zwinąć. Grillowaną cukinię smarujemy serkiem i zwiniętą nadziewamy na patyczki. Możemy też pokroić cukinię w plasterki i położyć na grilla w takiej postaci.

Marynata do mięsa 

1 Pierś z kurczaka 

1 kg karkówki 

1 przyprawa do karkówki 

5 łyżek musztardy sarepskiej 

kilka łyżek oleju

Przyprawę do karkówki, musztardę i olej dokładnie mieszamy. Pierś z kurczaka i karkówkę kroimy i delikatnie rozklepujemy tłuczkiem do mięsa. Pierś smarujemy marynatą i zawijamy w folię aluminiową. Dzięki temu będzie soczysta i idealna dla dzieci. Karkówkę również dokładnie smarujemy marynatą i przekładamy do jednego naczynia. Najlepiej jeśli mięso poleży w tych przyprawach przez noc.

A po wyżerce trzeba trochę pobiegać 🙂

DSC01065

DSC01074

Dajcie znać czy u Was jest podobnie, a może sprzedacie mi jakiś inny ciekawy przepis:).

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

Instagrama też mam :) tu 

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply Natalia Maj 30, 2016 at 7:48 pm

    Jejku, u mnie sezon grillowy w pełni. Każdej niedzieli mówię, że to już ostatni grill w tym sezonie, ale znowu przychodzi weekend i znowu trzeba jeść. 😉

    • Reply mamysprawy Maj 31, 2016 at 6:50 pm

      hahaha dokładnie 🙂 trzeba korzystać póki piękna pogoda

  • Reply Zwykła Matka Czerwiec 1, 2016 at 12:47 pm

    ach ta grilowana cukinia…. 😉

  • Reply Kiedy mama nie śpi Czerwiec 6, 2016 at 6:48 am

    Sałatka ziemniaczana to moje smaki! Muszę zrobić na mojego urodzinowego grilla. 😀

  • Reply MartynaG.pl Lipiec 15, 2016 at 1:29 pm

    Suszone śliwki z boczkiem – zabiły mnie! Spróbuję też cukini z serkiem – nigdy z serkiem nie robiłam a to może być ciekawe 🙂 Dziękuję :*

    • Reply mamysprawy Lipiec 15, 2016 at 1:50 pm

      uwierz mi, że bez tego u nas nie ma grilla. Suszone śliwki z boczkiem muszą być obowiązkowo. Albo na wieczór z piwkiem też. Tylko, żeby boczek nie był za słony bo zepsuje efekt. Smacznego :)))

    Leave a Reply