Mama, Przepisy

Ajerkoniak kakaowy i klasyczny + etykiety do druku

Grudzień 2, 2016

 

Grudzień to miesiąc pełnej mobilizacji. Sprzątanie, gotowanie, kupowanie prezentów….  Ostatnio zasypałam Was  propozycjami kalendarzy adwentowych i prezentów od Świętego Mikołaja dla dzieci. I w związku z tym, że temat wszelkich prezentów dla dzieci mam już całkowicie ogarnięty i dla równowagi i zdrowia psychicznego mojego i Waszego również, dzisiaj mam coś dla dorosłych, tylko i wyłącznie – domowy ajerkoniak klasyczny i kakaowy 🙂 W okresie świątecznym odwiedzamy swoich znajomych i rodzinę. Dobrze jest mieć coś co umili nam wspólne grudniowe posiadówki. U nas ten domowy ajerkoniak to już świąteczna tradycja, już widzę jak się moim dwóm cioteczkom święcą oczka na jego widok :).  A w tym roku zaskoczę je jeszcze nowym kakaowym smakiem.

Taki domowy ajerkoniak, może być również dobrym pomysłem na świąteczny drobiazg, który możecie zrobić sami i zanieść w gości. Na dole znajdziecie gotowe etykiety, które możecie wydrukować i udekorować nimi Wasz trunek, dzięki czemu Wasza butelka będzie wyglądać w pełni profesjonalnie:).

ajerkoniak kakaowy i klasyczny

 

ajerkoniak kakaowy i klasyczny

 

domowy ajerkoniak

ajerkoniak etykiety do druku

 

Ajerkoniak klasyczny i kakaowy 

6 żółtek 

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego (250 ml)

1 szklanka wódki  

do wersji kakaowej  – 2 łyżki ciemnego kakao 

Przygotuj kąpiel wodną. Głęboką (najlepiej metalową) miskę umieść na garnku z niewielką ilością wody. Woda w garnku nie powinna dotykać dna miski.  Ustaw niską temperaturę na płycie/ kuchence i ucieraj mikserem żółtka z cukrem przez ok. 5 minut . Jeśli przygotowujesz wersję z kakao, dodaj je po kilku minutach ucierania jajek z cukrem i miksuj dalej. Jeśli poczujesz, że temperatura jest już wysoka możesz zdjąć garnek z ognia. Powstały kogel mogel powinien być puszysty, a cukier może być jeszcze lekko wyczuwalny.

Następnie dodaj mleko skondensowane i wódkę. Miksuj całość w kąpieli wodnej przez kilka minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Przelej do butelki. Ajerkoniak najlepiej smakuje schłodzony. Po wyciągnięciu z lodówki będzie bardzo gęsty, wystarczy wstrząsnąć i już można nalewać do kieliszków.

Wykonanie ajerkoniaku w Thermomixie 

Ajerkoniak można również z łatwością przygotować w Thermomixie. Załóż motylek. Dodaj jajka i cukier. Ustaw temperaturę na 60 stopni i obroty na 4 oraz czas na 5 minut. Jeśli jest to wersja z kakao, dodaj je w trakcie miksowania przez otwór.

Kiedy kogel mogel jest już gotowy, dodaj skondensowane mleko oraz wódkę i znów ustaw temperaturę na 60 stopni, obroty na 3 i czas 5 minut. Kiedy ajerkoniak będzie gotowy, odstaw go do przestygnięcia. Zimny przelej do butelki.

 

Gotowe etykiety do druku na Twój domowy ajerkoniak 🙂

1-tile

miętowy

miętowy – kakaowy 

czarny

czarny-kakaowy

szary-kakaowy

szary

domowy ajerkoniak

Smacznego 🙂

 Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój Fanpage o tutaj.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Zwykła Matka Grudzień 8, 2016 at 11:30 am

    To faktycznie fajny pomysł na prezent 🙂 Ja kiedyś robiłam domową wersję malibu 🙂

  • Leave a Reply