Przepisy

Baba z charakterem, czyli cytrynowa baba z kajmakową polewą

Marzec 23, 2016

Przy pierwszym spotkaniu wydaje się lekko cierpka, jednak przy bliższym poznaniu wiele zyskuje i okazuje się całkiem słodziutka.

W święta będziemy opychać się mnóstwem słodkości i efekt zmulenia możemy osiągnąć natychmiastowo.  Dlatego mam dla Was drożdżową babkę, która nie jest zwyczajnie słodka. Dzięki dużej ilości soku z cytryny ciasto jest mocno kwaskowate, jednak kajmakowa polewa i posypka z orzeszków i migdałów nadaje delikatnej słodkości i łagodzi kwaśny smak. Idealna na Wielkanoc:).

babka drożdżowa

DSC07053

drożdżowa babka cytrynowa

 rzeżucha w jajku

DSC07107

DSC07115  DSC07132  DSC07133 DSC07152

CYTRYNOWA BABA Z KAJMAKOWĄ POLEWĄ

1/4 szklanki letniego mleka (może być roślinne)

4 szklanki mąki  

1/2 szklanki cukru

sok z całej cytryny i otarta skórka

40 gram świeżych drożdży

180 gram miękkiego masła

2 żółtka 

3 całe jajka 

do dekoracji 

1/2 puszki kajmaku 

1/2 szklanki drobno pokrojonych orzeszków

1/2 szklanki pokrojonych migdałów 

 

Mleko wymieszać z drożdżami, odrobiną cukru i mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Masło i cukier ucierać, dodając jednocześnie jajka, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodać sok z cytryny i otartą skórę i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy z kominem i znów odstawić do wyrośnięcia, na ok. 30 minut.

Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez ok 90 minut. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem.

Po wystygnięciu ciasto wyciągnąć z formy, odciąć górę i odwrócić. Babkę oblać grubo kajmakiem i posypać orzeszkami oraz migdałami.

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

Instagrama też mam :) tu 

 

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply Matka Mężatka Marzec 23, 2016 at 8:59 pm

    Co prawda nie przepadam za babami właśnie ze względu na ich często słodki smak ale ta jest bardzo zachęcająca.

    • Reply mamysprawy Marzec 23, 2016 at 9:08 pm

      ;))) ta kombinacja smakowa wyszła o dziwo bardzo interesująca. I w sumie już zniknęla ta moja baba. A bałam się, że będzie zalegać do świąt i nikt nie będzie miał ocoty na tą już zrobioną specjalnie na święta

  • Reply TosiMama Marzec 24, 2016 at 8:21 am

    Mniam! Muszę zrobić, uwielbiam ciasta z cytrynowym posmakiem i kocham kajmak!

  • Leave a Reply