Kuchnia malucha, Kulinaria

bezmleczne lody kokosowe w dwóch smakach

Czerwiec 28, 2016

Przed nami kolejna fala upałów. A nic tak nie umila życia w czasie gorących dni jak lody. Ba! One czasami ratują nam życie. Lubią je dorośli, a dzieci wprost za nimi szaleją. Nie inaczej jest u nas w domu. Najlepsze lody  są oczywiście takie mocno śmietankowe, kremowe. Tylko co zrobić, kiedy nasze dziecię uczulone jest na krowie mleko? Świetnym zamiennikiem jest mleczko kokosowe, które również jest gęste, kremowe i ma swój specyficzny kokosowy smaczek. Mleczko kokosowe jest też mniej kaloryczne niż śmietanka, więc jeśli poszukujecie przepisu na bardziej dietetyczne lody, to ten przepis również się sprawdzi.

Nasze lody przygotowuję w dwóch smakach, kakaowym i truskawkowym. Te kakaowe przypominają mi lody Bambino, które jadłam w dzieciństwie, a truskawkowe są bardzo orzeźwiające.

Wybierając mleczko kokosowe zwróćcie uwagę na skład. Najlepiej jeśli mleczko będzie składało się jedynie z orzecha kokosowego i wody.

DSC02628

DSC02911

DSC02908

 Możecie również przygotować lody w wersji biało – czerwonej specjalnie dla małych kibiców.

DSC02693

Aby przygotować nasze lody na patyczku potrzebne są specjalne foremki do lodów. My mamy takie z Ikei, które można również kupić na całe szczęście przez Internet, ale są też inne.

i-ikea-chosigt-foremka-do-lodow-rozne-kolory-802-084-78a6652b07-fb76-409e-9631-4cd61eaea91b_i-tescoma-foremki-do-lodow-bambini-6-szt-668220  foremki-do-robienia-lodow-summer-classic-6-szt.-1small

Foremki z Ikei kupicie tutaj 

Foremki Tescoma tutaj 

Foremki Summer tutaj 

 

Składniki na bezmleczne lody kokosowe 

  • 400 ml mleczka kokosowego 
  • sok z połowy cytryny 
  • 1/3 szklanki dowolnego słodziwa 
  • w wersji kakaowej 
  • 4 łyżki gorzkiego kakao 
  • w wersji owocowej 
  • 1 1/2 szklanki musu z truskawek (ale wtedy wyjdzie nam podwójna porcja na 12 foremek)

Mleczko przelewam do garnka i podgrzewam, dodaję sok z cytryny i dosładzam. Dokładnie wszystko mieszam i sprawdzam smak. Jeśli robię lody w wersji kakaowej dodaję kakao, ewentualnie dosładzam. Przelewam do foremek i kiedy mleczko przestygnie wkładam do zamrażarki.

Wersję owocową możecie przygotować w dwóch wariantach. Możecie wlać do połowy foremki przygotowane wcześniej mleczko kokosowe ( z sokiem z cytryny i słodziwem), odczekać ok godziny i dołożyć mus truskawkowy. Możecie też zrobić lody w wersji jednokolorowej i zmieszać wcześniej truskawki z mleczkiem kokosowym.

Lody najlepiej mrozić przez całą noc, wtedy patyczek najlepiej przymarznie i łatwiej wyciągnąć lody z foremki. Zanim wyciągniecie lody, ogrzejcie foremkę w dłoniach lub oblejcie ją ciepłą wodą.

Smacznego :)))

A Wy jak radzicie sobie w upalne dni ?

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

Instagrama też mam :) tu 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply