Kuchnia malucha

Budyń jaglany

Czerwiec 2, 2015

Kasza jaglana po prostu ugotowana jest sucha i sypka. Mi osobiście nie smakuje w takiej odsłonie, a Antek raczej ją wtedy tylko pokosztuje, a w większości porozrzuca. Jednak w postaci tego budyniu ma całkowicie inny smak i kremową konsystencję. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, co jest w naszym przypadku odskocznią od glutenowej kaszy manny i bułek, które Antek może jeść i jeść.  Jak przyrządzić budyń jaglany? Bardzo prosto.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 płaska łyżka masła lub oleju kokosowego 
  • 3 duże łyżki mączki z kaszy jaglanej 
  • dowolne owoce 

Na początku należy uprażyć kaszę jaglaną na suchej patelni. Następnie tak przygotowaną kaszę zemleć na mąkę. Ja przygotowuję tak od razu cały woreczek i resztę przesypuję do słoika na później. W 1/3 szklance mleka (my używamy mleka roślinnego ze względu na nietolerancję białka mleka krowiego) rozpuszczamy mączkę z kaszy jaglanej, a resztę mleka gotujemy z masłem.  Do gotującego się mleka z masłem dodajemy mleko z mączką i gotujemy kilka minut.

My jemy zazwyczaj z owocami, które mamy jeszcze w zamrażarce lub z owocami ze słoiczków dla dzieci.

budyń jaglany

Nam smakuje baardzo 🙂 myślę, że i Wam będzie:*

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

 

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply asia / wkawiarence.pl Czerwiec 3, 2015 at 9:07 pm

    świetna propozycja ! chętnie ją wypróbuję 🙂

  • Reply Save the Magic Moments Czerwiec 16, 2015 at 6:25 am

    A w jaki sposób mlesz kaszę na mąkę?

    • Reply mamysprawy Czerwiec 16, 2015 at 10:00 am

      W thermomixie. Wychodzi mi idealna mąka. Nie wiem jak sprawdzą się inne urządzenia. Może młynek do kawy dał by radę.

  • Reply Okiem Mamy Czerwiec 29, 2015 at 12:37 pm

    Musze spróbować, kilka razy już się przymierzałam i jeszcze się nie odważyłam 🙂 ale wszystko przede mną

    • Reply mamysprawy Czerwiec 29, 2015 at 12:55 pm

      ja byłam w szoku, że jest tak dobry 🙂

  • Reply dogside.pl Październik 2, 2015 at 9:39 pm

    Oj, ja jak bym chciała być znowu dzieckiem, żeby mi ktoś takie pyszności na śniadanie, obiad i kolacje przyrządzał 🙂

  • Reply Agnieszka Wilk Kwiecień 16, 2016 at 9:17 am

    Bardzo często gotuję kaszę jaglaną, dziś był u nas mus z kaszy jaglanej i miodu. Tylko na wodzie, bo alergia straszna, a roślinnego mleka nie miałam. Twój wygląda bardzo apetycznie!

    • Reply mamysprawy Kwiecień 17, 2016 at 7:31 pm

      i jak Wam taki mus smakuje?

    Leave a Reply