Przepisy

Ciasto marchewkowe babci Danusi

Wrzesień 26, 2015

Moja babcia, a prababcia Antosia, przywozi nam takie pyszności. Przyjeżdża i mówi „a co miałam w lodówce zakręciłam, no zobaczcie, wyszło co z tego?”. Wszyscy się oczywiście śmiejemy, bo wychodzi zawsze:). Ja jej mówię, babcia Ty musisz kulinarnego bloga założyć, bo te Twoje przepisy się marnują. A widzę, że ukradkiem cyka fotki potraw swoją cyfróweczką. Hmmm, chociaż może to nie powinien być jedynie blog  o tematyce kulinarnej, babcia mogłaby tam wrzucać również swoje decoupage’owe i inne rękodzieła. Facebooka babcia obsługuje jak marzenie, więc i blogowanie opanuje bez problemu.  Myślę, że czytelników miałaby wielu, no bo przecież babcine przepisy najlepsze. To co mówię babci, żeby myślała nad nazwą:)!!!!

A teraz chodźcie po przepis na marchewkowe ciacho.

Składniki:

0,5 kg mąki

0,5 kg marchwi

20 dag cukru brązowego

20 dag masła

4 jajka

1 cytryna

1 łyżeczka przyprawy do piernika

2 łyżeczki proszku dopieczenia

Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, łączymy razem i mieszamy drewnianą łyżką.  Białka ubijamy i dodajemy powoli do naszej masy, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, możemy dodać również starta skórkę. Można też zetrzeć jabłko, ciasto będzie jeszcze bardziej winne.

Pieczemy w temp. 180°C przez 45 minut.

Życzę smacznego razem z babcią Danusią:)

DSC04767

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply izabela/elementarzmamy.pl Wrzesień 27, 2015 at 5:35 am

    Bez pieczenia czy coś mi umknęło? A serio,jaka temperatura i ile czasu? Zdrowia dla Babci Danusi,niech Wam piecze sto lat!

    • Reply mamysprawy Wrzesień 27, 2015 at 8:18 am

      już dopisane 🙂 dziękujemy

  • Reply Mamy do pogadania Wrzesień 27, 2015 at 10:03 am

    Oooo i tak bez sody? Wygląda przepięknie, ja zawsze robiłam z sodą jakoś mi ten smak nie podpasował.

    • Reply mamysprawy Wrzesień 27, 2015 at 11:59 am

      a dodawałaś cytrynę lub coś kwaśnego? Marchewka jest warzywem zasadowym i jeśli nie dodamy jakiegoś produktu zakwaszającego to właśnie pozostanie taki posmak w cieście.

  • Reply Kropka Marzec 26, 2016 at 8:24 am

    Przepis jest na dużą tortownicę? Mam zamiar upiec dodatkowo z masą z serka

  • Leave a Reply