Kuchnia malucha

kulki z cieciorki pełne słodyczy

Kwiecień 10, 2016

Antek się zajada, a Darek pyta się mnie czy nie oszalałam.

Na całe szczęście Antoś nie wybrzydza jak jego tato i chętnie poznaje nowe smaki. Nasz tatko wolałby wyeliminować ze słownika takie słowa jak ciecierzyca, soczewica czy szpinak, którym to był właśnie karmiony w latach swojego dzieciństwa. Zawsze opisuje mi swoje smutne wspomnienia, kiedy Pani w przedszkolu nakładała mu taką szpinakową breję bez smaku. No nie dziwię się człowiekowi całkowicie . I jedyne co mogę zrobić to zrozumieć. I podziwiam, bo przekonał się ostatnio do świeżego szpinaku w sałatce i w takiej postaci go akceptuje. Co mnie bardzo cieszy.

A wracając do naszej cieciorki. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski w jednej postaci, ma świetne właściwości. Jedna z nich to duża zawartość białka, które jest istotne w diecie takiego bez mlecznego malca jak nasz. Oczywiście sama ciecierzyca nie pokrywa całego zapotrzebowania na białko, jednak odgrywa ważną rolę w jego suplementacji.  A takie kulki na słodko to całkiem chytry plan, aby przemycić je do diety malucha. Mam nadzieję, że dzięki temu, Antek nie będzie miał przykrych wspomnień z dzieciństwa związanych z obrzydliwym jedzeniem.

Kulki z cieciorki w konsystencji bardzo przypominają takie zrobione z ciastek. Jednak ja lekko wyczuwam ten cieciorkowy posmak, dlatego dla dorosłych polecałabym dodać odrobinę aromatu rumowego, lub po prostu rumu :).

Składniki na kulki z cieciorki pełne słodyczy 

  • 1 puszka cieciorki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonych migdałów
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych lub kilka pokrojonych suszonych śliwek
  • 2/3 łyżki syropu klonowego/ z agawy / miodu lub innego słodziwa
  • jeśli dla dorosłych dodałabym kroplę aromatu rumowego

Jeśli wolisz możesz kupić suchą ciecierzycę. Ja wolę tą z puszki, bo wtedy mogę te kulki przygotować naprawdę w kilka chwil.

Cieciorkę przecedzam. Wsypuję do garnka i zalewam świeżą wodą i podgrzewam, dzięki czemu ładnie się zmiksuje i kuleczki łatwiej będą  obtaczać się w wiórkach.

Podgrzaną cieciorkę znów przecedzam i dokładnie miksuję na gładką masę. Dodaję powidła, syrop klonowy, kakao. Miksuję, aby wszystko dokładnie się połączyło. Na koniec wsypuję  migdały oraz część wiórków i mieszam. W pozostałych wiórkach obtaczam kuleczki.

kulki z cieciorki DSC08152

DSC08156

To kto zostaje cieciorkożercą?

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

Instagrama też mam :) tu 

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply Blogowy pamiętnik Kwiecień 12, 2016 at 8:41 am

    Fajnie wyglądają. Jakoś nie przepadam za ciecierzycą ale słodkiej jeszcze nie jadłam. Chyba się skuszę i zrobię. Pozdrawiam

  • Reply Zwykła Matka Kwiecień 14, 2016 at 10:38 am

    WOW!! Kto by pomyślał, że takie cuda z cieciorki wychodzą 🙂

    • Reply mamysprawy Kwiecień 14, 2016 at 12:34 pm

      cuda cuda i do tego zjadliwe

  • Reply Agnieszka Wilk Kwiecień 16, 2016 at 9:14 am

    Wczoraj zakupiłam cieciorkę do hummusu, ale chyba się skuszę też i na Twoje kuleczki 🙂

    • Reply mamysprawy Kwiecień 17, 2016 at 7:32 pm

      a ja jeszcze nigdy nie próbowałam robić hummusu sama.

  • Reply Lady Och Mistrzyni Lipiec 15, 2016 at 6:30 pm

    Ja jestem cieciorkożercą 🙂 Namówiłaś mnie na te kulki!
    najczęściej robię hummus lub po prostu zapiekam w piekarniku na słodko lub z ziołami 😉
    a tu takie pyszności.

    • Reply mamysprawy Lipiec 16, 2016 at 1:03 pm

      też czasem jadam cieciorkę zapiekaną w pierniku z przyprawami :))) szkoda tylko, że tak brudzi łapki 🙂

    Leave a Reply