Kuchnia malucha, Przepisy

czekoladowy mus z Aquafaby

Marzec 6, 2017

Jestem oczarowana tym deserem. Zwłaszcza, że jego tajemniczy składnik wcale nie jest dla nas taki obcy. Być może spotykacie się z nim w kuchni minimum raz w tygodniu i bez najmniejszego problemu powinniście znaleźć go w każdym sklepie spożywczym. I choć to ogólnie dostępny produkt jego właściwości zostały odkryte zaledwie kilka lat temu, co  całkowicie zrewolucjonizowało kuchnię wegańską i myślę, że poprawiło humor nie jednemu alergikowi. Czym zatem jest aquafaba? Aquafaba to nic innego jak woda, którą znajdziemy w puszce cieciorki. Okazało się, że woda, która pozostaje po odsączeniu ugotowanej cieciorki ubija się na pianę dokładnie tak samo jak kurze białka. Jakby tego było mało z ubitej piany z Aquafaby wychodzi piękna beza. 

Mnie jednak bardziej zainteresował inny deser. Coś na styl ptasiego mleczka, bardzo puszysty mus, który normalnie zrobilibyśmy z ubitej śmietany. Jednak dla nas deser z Aquafaby okazał się zbawienny. Dla mnie, ponieważ śmietana wysokoprocentowa ma ogromną ilość kalori, a Aquafaba zaledwie kilka. Dla mojego syna, bo puszysty czekoladowy deser jest całkowicie bez użycia produktów mlecznych, na które ma uczulenie. Więcej o Auafabie możecie poczytać tutaj

W tym czekoladowym musie w żaden sposób nie wyczuwalny jest posmak cieciorki.  Jest pysznie, delikatnie i lekko. 

 

czekoladowy mus z aquafaby  mus z aquafaby mus czekoladowy z wody po cieciorce

Składniki na czekoladowy mus z Aquafaby 

  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady ( jeśli możecie spróbujcie też z mleczną czekoladą) 
  • woda z 1 puszki cieciorki 
  • 2 łyżki miodu / syropu klonowego 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy troszkę ostygnie dodaj dowolnego słodziwa. W między czasie odcedź cieciorkę i pozostaw z niej płyn. Aquafabę ubijaj na mocnych, ale nie najmocniejszych obrotach przez około 3 – 4 minuty. Możesz dodać łyżkę cukru, dla lepszego efektu. Jednak ja z niego zrezygnowała, a efekt był naprawdę zadowalający. Aquafaba powinna wyglądać jak ubite białka. Ubitą pianę dodaj do rozpuszczonej czekolady  i dokładnie wymieszaj. Piana może zrobić się w tym czasie troszkę lejąca, ale po godzinie w lodówce stężeje i będzie puszysta. Gotowy mus przelej do pucharków i odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Ten przepis możecie połączyć ze zrobienie kulek z cieciorki, wtedy nic się nie zmarnuje. (KLIK)

Smacznego !  

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply kerra89 Marzec 7, 2017 at 2:57 pm

    Genialny pomysł! Nigdy o tym nie słyszałam ale też chętnie skorzystam z zamiennika 🙂

  • Reply Sylwia Marzec 11, 2017 at 11:28 pm

    Brzmi to tak niewiarygodnie, że… póki sama nie przetestuję to nie uwierzę 🙂 Żartuję oczywiście, ale koniecznie muszę spróbować, jutro akurat jadę na zakupy, koniecznie muszę sprawdzić. Pozdrawiam 🙂

    • Reply mamysprawy Marzec 15, 2017 at 1:51 pm

      ja też nie wierzyłam 😀 jeszcze ta beza mnie zastanawia, jaka ona wyjdzie.

    Leave a Reply