Kulinaria, Mama, Przepisy

Dieta rozdzielna. Obiady na tydzień

Październik 3, 2016

Wczoraj opisałam Wam zasady Diety Rozdzielnej wg, których ułożyłam poniższe przepisy.

Układając sobie jadłospis kierowałam się przede wszystkim smakami, które lubię. Dlatego dużo u mnie makaronów, pietruszki i grillowanej cukinii. Nie są to też wymyślne dania, wszystkie składniki bez problemu dostaniecie w wiejskim lub osiedlowym sklepiku.

Nie będę pisała Wam dokładnych gramatur, napiszę jakich składników użyłam, w mniej więcej jakich proporcjach. Ja zazwyczaj starałam się tak przygotowywać obiad, abym nie musiała robić czegoś całkowicie innego dla Darka i jeszcze dla Antosia. Zazwyczaj im dodawałam mięso, sos, kluseczki itd.

Makaron z mąki durum z warzywami i pietruszką

dsc05042

Składniki

Makaron z mąki durum

garść groszku

kilka pomidorków koktajlowych

oliwa do polania

pokrojona pietruszka

Makaron ugotowałam tak aby był al dente. Do makaronu dodałam groszek, pokrojone pomidorki i pietruszkę. Wszystko polałam oliwą z oliwek.

Grillowana pierś z kurczaka i sałatą lodową 

dsc05172

Składniki

kawałek piersi z kurczaka

zioła prowansalskie

sałata lodowa, ogórek, pomidor, rzodkiewka

oliwa z ulubiona przyprawą

Pierś przyprawiłam ziołami prowansalskimi i polałam oliwą i następnie grillowałam.  Sałatę lodową z warzywami również polałam odrobiną oliwy i posypałam domową vegetą.

 

Pizza z kalafiora

14550614_1562057603820454_1842009635_o

Składniki

kalafior

jajko

ser żółty (do spodu możecie użyć żółtego sera,  a na górę mozzarelli)

sos pomidorowy doprawiony oregano (najlepiej passata pomidorowa)

zioła prowansalskie, sól

rukola 

pomidorki koktajlowe 

Kalafior podzieliłam na niewielkie kawałeczki, odcięłam grube łodygi i ugotowałam. Jeszcze ciepły kalafior zmieliłam na drobno w mikserze kielichowym, następnie  wycisnęłam go przez tetrową pieluszkę, bardzo mocno.  Do kalafiora dodałam ok. łyżkę ziół prowansalskich, szczyptę soli,  jajko i garść startego sera żółtego. Całość dokładnie wymieszałam, masa powinna być gęsta, będzie jednak nieco sypka. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uformowałam okrąg wielkości niedużego talerza. Tak przygotowane „ciasto” podpiekłam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 190 stopni.

Na podpieczony spód posmarowałam przyprawionym sosem pomidorowym i wyłożyłam starty ser i znów włożyłam do piekarnika, aż ser się roztopił, na ok. 10 min.

Najlepiej smakuje ze świeżą rukolą i koktajlowymi pomidorkami.

Cukinia zapiekana w piekarniku z mięsem mielonym  w sosie bolognese

dsc05147

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego 

puszka pomidorów w puszcze

1 łyżka ksylitolu 

sól/ pieprz / oregano / domowa vegeta 

1 spora, prosta cukinia 

Mięso mielone usmażyłam na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodałam przyprawy i  pomidory z puszki. Wszystko chwilę pogotowałam.

Cukinie przekroiłam wzdłuż i wydrążyłam środki w taki sposób, aby nasz sos nie wypłynął.

Nałożyłam sos z mięsem do cukinii i piekłam w piekarniku przez 25 min w temp. 190 stopni. Cukinia powinna być miękka.

Makaron szpinakowy z grillowaną cukinią i pietruszką. 

dsc05956

Składniki: 

Makaron tagliatelle o smaku szpinaku

cukinia

domowa vegeta lub inna ulubiona przyprawa (ale przeczytajcie skład)

pietruszka 

oliwa 

Makaron ugotowałam na styl al dente. Cukinię pokroiłam na plasterki, przyprawiłam, polałam odrobiną oleju i grillowałam (możecie użyć patelni grillowej lub opiekacza). Pietruszkę drobno posiekałam. Gotową cukinię pokroiłam na jeszcze mniejsze kawałeczki.  Wszystkie składniki połączyłam ze sobą i na koniec polałam niewielką ilością oliwy.

 Sałatka z rukoli i grillowanego kurczaka

dsc07620

Składniki: 

Kawałek piersi z kurczaka 

zioła prowansalskie 

świeża rukola

ser feta

suszone pomidory w oleju

Pierś z kurczaka przyprawiłam ziołami prowansalskimi i grillowałam. Gotową pokroiłam wzdłuż na paseczki. Umytą rukolę przełożyłam do miseczki, dodałam pokrojoną w kostkę fetę, suszone pomidory, kurczaka na koniec polałam olejem z pomidorów.

Pełnoziarniste spaghetti ze szpinakiem  
dsc06087

Składniki:   

pełnoziarnisty makaron spaghetti

mrożony szpinak w liściach

odrobina sera feta (ja łączyłam fetę z makaronami)

1 lub 2 ząbki czosnku  

domowa vegeta lub inna ulubiona przyprawa

Makaron gotujemy na styl al dente. Szpinak rozmrażamy na patelni na niewielkim ogniu. Do miękkiego szpinaku dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawy  i ok. pół opakowania sera feta. Wszystko razem mieszamy aż ser się rozpuści. Podajemy jak na zdjęciu, lub wszystko wcześniej mieszamy w garnku.

Co powiecie na taki post ze śniadaniami lub deserami na cały tydzień?

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply Beata Październik 4, 2016 at 9:28 am

    Na taką dietę mogłabym się zdecydować. Pizzę z kalafiora wypróbuję na pewno.

    • Reply mamysprawy Październik 8, 2016 at 11:37 am

      mnie ta pizza ratowała. Jest też bardzo treściwa, daje totalne uczucie sytości

  • Reply Bożena Październik 5, 2016 at 6:46 pm

    Świetne pomysły, na pewno wykorzystam;)

    • Reply mamysprawy Październik 8, 2016 at 11:36 am

      :)) dziękuję kochana 🙂 życzę smacznego

  • Reply Dieta rozdzielna, recenzja książki - Jak się trzymać by się trzymać Czerwiec 20, 2017 at 5:57 pm

    […] robi dość sporą furorę. Można znaleźć nie tylko książki, ale i przepisy w Internecie, np tu. Być może oznacza to, że jest faktycznie […]

  • Reply Jenovia Dżemson Lipiec 27, 2017 at 8:33 am

    Na pewno wykorzystam przepis na cukinię z mięsem! Pozdrawiam!^^

  • Reply Anastazja Lipiec 30, 2017 at 7:39 am

    Sama wymyślasz te przepisy? Jeśli tak to naprawdę podziwiam. Ja inspiracji i pomysłów a obiady, wraz z potrzebnymi produktami czerpię z https://mrchef.pl/ nie lubię powtarzać się w potrawach ale że sama raczej nie mam takiego drygu aby wymyślić coś nowego, to zostają mi właśnie takie źródła.

    • Reply mamysprawy Lipiec 30, 2017 at 9:04 am

      tak, nieraz zainspiruje mnie jakiś produkt, albo danie w restauracji, zazwyczaj wszystko upraszczam, tak, aby nie trzeba było wydawać dużo kasy na produkty i spędzać za dużo czasu w kuchni. I dużo eksperymentuje, zwłaszcza dlatego, że muszę kombinować jak mleczne dania czy słodkości przygotować bez mleka

    Leave a Reply