Kuchnia malucha

domowe szyszki w nowej odsłonie

Marzec 1, 2017

Któż nie pamięta smaku karmelowych szyszek, które można było zakupić za bodajże 70 groszy ( za moich czasów) w szkolnym sklepiku. Smak nie do zapomnienia. Jednak w tych oryginalnych szyszkach znajdziemy takie składniki jak cukier, masło, krówki/kajmak, czyli klasyczne zapychacze, które wnoszą smak i zbędne kalorie, nic poza tym. Dlatego też odmieniłam o 180 stopni ten klasyczny przepis. W moich szyszkach znajdziecie ekspandowaną kaszę jaglaną, daktyle, masło orzechowe i miód. Domowe szyszki w nowej odsłonie smakują rewelacyjnie, połowę masy zjedliśmy jeszcze ciepłą prosto z garnka 🙂

 

domowe szyszki  domowe szyszki z kaszy jaglanej ekspandowanej

domowe szyszki z kaszy jaglanej i daktyli

Składniki na domowe szyszki (ok 10 sztuk) :  

  • ok. 60 gram suszonych daktyli (spora garść)
  • wrzątek do zalania daktyli 
  • 1 łyżka masła orzechowego (czytajcie skład)
  • 1 łyżka miodu 
  • 50 gram kaszy jaglanej ekspandowanej 

Daktyle zalej wrzątkiem tak, aby w całości były zamoczone i odstaw je na godzinę. Po tym czasie, daktyle wraz z wodą, w której były moczone zblenduj na gładki krem bez grudek. Tak przygotowane daktyle umieść w garnku razem z masłem orzechowym i delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając, aż wszystko ładnie się połączy. Kiedy masa lekko przestygnie dodaj miód. Nie dodawaj miodu do gorącej masy, ponieważ  straci on  swoje cenne właściwości. Na koniec dodaj kasze jaglaną ekspandowaną i wymieszaj. Formuj kuleczki i postaraj się nie podjadać w między czasie 😀 . Gotowe kulki odstaw do lodówki na 3 godziny.

Smacznego !

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply Edyta Marzec 2, 2017 at 8:55 am

    Wyglądają pysznie, czy zamiast kaszy jaglanej sprawdziłby się amarantus?

    • Reply mamysprawy Marzec 2, 2017 at 9:15 am

      tak, myślę, że amarantus też będzie bardzo dobry. Właśnie stoi u mnie w szafce w kolejce i będzie wykorzystany następnym razem.

  • Reply Justyna Marzec 3, 2017 at 4:38 am

    Czy można zrezygnować z masła orzechowago lub zamienić na coś innego?

    • Reply mamysprawy Marzec 3, 2017 at 2:16 pm

      wtedy odlej wodę z daktyli i dodaj może troszkę miodu, ale nie mam pewności czy kuleczki ładnie się skleją

  • Reply Magda Marzec 9, 2017 at 3:06 pm

    A jak to przełożyć na thermomix, bo wyglada pysznie, ale ja bez tm żyć nie mogę

  • Reply Żaneta Garczyńska Kwiecień 3, 2017 at 3:26 pm

    Świetny przepis! Uwielbiałam te szyszki, pamiętam, że moja mama robiła je z krówek i prażonego ryżu. Ciekawe jak smakują te twoje, aż ślinka na samą leci 🙂

    Pozdrawiam!

  • Leave a Reply