Przepisy

Domowy keczup

Lipiec 31, 2015

Sezon pomidorowy w pełni! Mam dla Was szybki przepis na domowy keczup. Ja wykorzystuje go głównie jako sos do pizzy (tutaj znajdziecie przepis na moją pizzę)! Dodaję wtedy jeszcze łyżkę oregano i łyżkę bazylii.

DSC01800

DSC01801

Składniki:

1 kg pomidorów, bez gniazd

3 cebule obrane, pokrojone na ćwiartki

20 gram cukru

łyżeczka octu 

1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej

szczypta pieprzu mielonego

szczypta cynamonu 

suszony liść laurowy 

2 ziarenka ziela angielskiego

Wszystkie składniki z wyjątkiem liścia laurowego i ziela angielskiego blendujemy. Dodajemy liść i ziele angielskie i gotujemy przez 45 minut. Po upływie tego czasu usuwamy z keczupu liść laurowy i ziele angielskie i jeszcze raz blendujemy.

Gorący keczup przelewamy do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem.

Bardzo prosty i szybki przepis. Z jednego kilograma pomidorów wychodzi duży słoik keczupu.

DSC01825

Smacznego!

 

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

Instagrama też mam :) tu 

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply Kasia Szreder, HaloMisiu Lipiec 31, 2015 at 8:42 pm

    Nigdy nie zabierałam się za ketchup ze względu na trudy przygotowania, ale u Ciebie wygląda to bardzo łatwo. Jestem pełna podziwu dla Ciebie, że robisz ketchup. Też bym tak chciała 🙂

    • Reply mamysprawy Sierpień 1, 2015 at 7:19 am

      :)))))) mój Darek zjadł połowę słoiczka do obiadu!!!! Muszę się spieszyć z pizzą.

  • Reply Ellisza Sierpień 1, 2015 at 8:59 am

    Pomidory ze skórką czy bez? Jakaś odmiana pomidorów jest szczególnie polecana na ketchup?

    • Reply mamysprawy Sierpień 1, 2015 at 10:19 am

      My mamy odmiany bella donna, krakowskie i malinówki. Wykorzystałam akurat te, które były czerwone, chociaż osobiście nie lubię jeśli przeważają malinówki. One są dość specyficzne. A co do skórki, nie ściągałam jej. Ja mam thermomix i on naprawde dobrze blenduje, spróbuj zrobić jeden słoiczek ze skórką i zobaczysz czy jest wyczuwalna.

  • Reply MOJA PIZZA! | Styczeń 9, 2016 at 7:29 pm

    […] Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy:).  Z jednej porcji wychodzą mi dwie dosyć cienkie okrągłe pizze. Jeśli wolicie grubsze dajcie ciastu wyrosnąć, ja tego jednak nie robię, bo lubię pizzę kruchą i cienką. Ciasto wałkuję i smaruję obficie keczupem z ziołami ( jeśli macie swój sos z pomidorów możecie go śmiało wykorzystać, nasz się już dawno skończył, przepis na domowy keczup). […]

  • Leave a Reply