Przepisy

Dżem truskawkowy bez fixów i innych rewelacji.

Czerwiec 16, 2015

W zeszłym roku przeczytałam skład fixu, który miałam dodać  do dżemu. I po co robić w domu własne przetwory, skoro mają taką samą chemię w sobie jak te ze sklepu? Nie dodałam więc żadnych fixów, ilość cukru też zmniejszyłam, a dla zachowania pięknego koloru dodałam sok z cytryny. Tak zrobionymi dżemami zajadaliśmy się przez całą zimę, dlatego w tym roku zrobiłam dżemy w ten sam sposób! I zdrowiej i taniej:)

A oto przepis jak przygotować dżem bez żelfixów

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 300 gram cukru
  • sok z całej cytryny

Lubimy dżemy bez kawałków owoców i tutaj  przychodzi mi z pomocą Thermomix. Wrzucam owoce do Thermomixa i miksuję przez 8 sekund przy obrotach na 6. Posiadacze innych sprzętów, muszą dopasować odpowiednio siłę swojej maszyny do stopnia rozdrobnienia truskawek, jaką chcą uzyskać. Dodaję cukier, im mniej cukru tym bardziej należy wydłużyć czas gotowania. Jeśli przygotowujecie dżem w garnku, gotujcie go przez min. 40 minut często mieszając. Osoby posiadające Thermomix nastawiają czas na 40 min, temperaturę  na 100 stopni i obroty na 3 i czekają:). Jeśli dżem zaczyna kipić w Thermomixie, na pokrywę należy nałożyć koszyczek. 

Na końcu przelewamy nasz dżem do wygotowanych słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.

Pamiętajcie, że dżem na początku będzie o wiele bardziej lejący niż gdybyście użyły jakiegoś produktu żelującego, zgęstnieje dopiero w słoiczku. Truskawki zebrane w czasie suchych dni będą miały w sobie mniej wody, natomiast te podczas deszczy będą miały jej w sobie więcej, weźcie to również pod uwagę w czasie gotowania. 

dżem truskawkowy bez fixów

You Might Also Like

20 komentarzy

  • Reply Save the Magic Moments Czerwiec 17, 2015 at 9:01 pm

    W zeszłym roku właśnie tak próbowałam zrobić i kompletnie dżem się nie ściął – zamiast dżemu mam sos 😛
    Zastawiam się czemu 🙁

    • Reply mamysprawy Czerwiec 18, 2015 at 3:49 pm

      Hmmm. A nam zawsze konsystencja wychodzi idealna. Może za krótko gotowałaś;( to też zależy od truskawek. Mogło być w nich dużo wody.

  • Reply Okiem Mamy Czerwiec 29, 2015 at 12:35 pm

    Też w tym roku robiłam, ale ja robiłam metodą tradycyjną 🙂 nie mam thermomix 🙂

    • Reply mamysprawy Czerwiec 29, 2015 at 2:50 pm

      I jak Ci wyszedł?? Thermomix ułatwia, ale to nie znaczy, że bez niego dżem również nie będzie pyszny ;))))

  • Reply slowmama Czerwiec 6, 2016 at 10:54 am

    Thermomix mam i robię na żelfixie 😉

  • Reply Magdalena Czerwiec 8, 2016 at 2:32 pm

    A jak z innymi owocami? Jagody, wiśnie, czarna porzeczka, maliny? Tez można zrobić w ten sam sposób dżem? Pozdrawiam

    • Reply mamysprawy Czerwiec 8, 2016 at 3:25 pm

      moja mama tak robi też dżem malinowy. Musisz spróbować:) Tylko jeśli w jakimś owocu jest więcej wody to dłużej pogotuj 🙂

  • Reply Czarek Czerwiec 10, 2016 at 7:56 am

    Jadłem dzisiaj dżem truskawkowy na śniadanie z lokalnej firmy Gomar, polecam gorąco ten smak!

  • Reply Justyna Czerwiec 21, 2016 at 12:31 pm

    A wyjdzie z mniejszą ilością cukru? W TM 40 min tak?

    • Reply mamysprawy Czerwiec 21, 2016 at 4:00 pm

      wyjdzie ale będzie rzadsze:). Będziesz musiała wydłużyć czas gotowania i dużo zależy od truskawek, jeśli będą same w sobie wodniste. Może zamiast cukru dodaj ksylitol, będzie bardziej fit:)

      • Reply Justyna Czerwiec 22, 2016 at 7:50 am

        Hmm… Wydłużyłam czas gotowania do 1h 10min i wyszedł sos, niestety.

        • Reply mamysprawy Czerwiec 22, 2016 at 12:12 pm

          nasze dżemy też nie są gęste. tak jak widać na zdjęciu. Ale dałaś w ogóle jakiś cukier? No i czy po wystygnięciu dalej był taki lejący ?

  • Reply celinnnne Październik 19, 2016 at 11:18 am

    Świetny przepis, wszędzie szukałam takie z samym cukrem – bez żel fixów itp. Brawo! 🙂 Aż żałuję, że dopiero teraz go znalazłam… ale na pewno wykorzystam, czekam tylko na truskawy 🙂 Pozdrawiam

  • Reply Agata Czerwiec 11, 2017 at 7:09 am

    Czy wystarczy odwrócić do góry dnem i będą trzymać całą zimę? Nie trzeba dodatkowo zagotować słoików? Musze koniecznie przygotować 🙂

  • Reply Agnieszka Czerwiec 11, 2017 at 12:29 pm

    A jakby dodać trochę pektyny a zamiast cukru fruktozy?

  • Reply ania Czerwiec 12, 2017 at 5:06 am

    z malin tez wychodzi idealny .malinowe nasionka w ktorych jest pektyna zageszczja dzem

  • Reply Asia Czerwiec 16, 2017 at 8:40 pm

    Właśnie gotuje się trzeci gar Tx – nasze truskawki są dość wodniste i bardzo słodkie, pierwsza partia dżemu wyszła bardzo słodka, mimo, że zmniejszyłam cukier do 200. W kolejnych dałam cukru jeszcze mniej – zobaczymy, czy zgęstnieje, choć to u nas nie problem – zjemy i sos 🙂

    • Reply mamysprawy Czerwiec 17, 2017 at 11:17 am

      🙂 szalejesz. Ten dżem jest o wiele rzadszy od takiego kupnego czy z żelfixem. Bo wiadomo po to się go dodaje, żeby właśnie dżem był gęsty. Ale my tak przyzwyczailiśmy się do tego smaku, że ta konsystencja w ogóle nam nie przeszkadza

  • Reply Barbara Czerwiec 19, 2017 at 4:18 pm

    a kiedy dodać cytrynę?

  • Leave a Reply