Kulinaria

Ekspresowe ciastka francuskie z jabłkiem

Listopad 2, 2016

Zrobiłam za dobre ciastka francuskie z jabłkiem! W sumie to odkryłam na nie sposób, bo nie przygotowałam ich sama od początku do końca, a z użyciem gotowego ciasta francuskiego. A skąd moja pewność, że są za dobre? Jak się po nocy jeździ od sklepu do sklepu w poszukiwaniu ciastka francuskiego, bo pierwsza porcja rozeszła się zbyt szybko, to coś musi być na rzeczy.

Wypróbowałam inne ciasta i najlepsze, najładniej wyrośnięte, najdelikatniejsze i najmniej tłuste ciastka wyszły z ciasta francuskiego dostępnego w Lidlu. Choć są ciasta z lepszym składem, to właśnie jednak to daje najlepszy efekt smakowy. Inne ciasta nie wyrastały też tak ładnie.

 

ciastka francuskie z jabłkiem
dsc09788

dsc09754

 

Składniki na 14 ciastek francuskich z jabłkiem 

2 ciasta francuskie z Lidla 

5 dużych jabłek 

1/2 szklanki cukru 

sok z połówki cytryny 

brązowy cukier do posypania 

1 białko 

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Tak przygotowane jabłka gotować  w wysokiej temperaturze, aż woda, która wydzieliła się z jabłek wyparuje. Często mieszać, tak aby jabłka się nie przypaliły.

Z ciasta ciasno powykrawać kółka. Kiedy jabłka przestygną, nakładać dużą łyżką na krążki po jednej dużej porcji. Następnie przykryć krążki z jabłkiem, kolejnymi porcjami ciasta tej samej wielkości. Brzegi ciastek poprzyciskać widelcem. Zróbcie to mocno, inaczej ciasto może się troszkę rozejść.

Na koniec posmarujcie ciastka lekko roztrzepanym białkiem i posypcie brązowym cukrem.

Pieczcie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15 minut. 🙂

dsc09728

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój Fanpage o tutaj.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply