Kuchnia malucha, Kulinaria

jaglane batoniki a’la bounty

Listopad 19, 2016

Fakt, że moje dziecko nie może spożywać mleka, motywuje mnie do eksperymentowania w kuchni. Tak powstały jaglane batoniki a’la bounty. Te batoniki, mogą zainteresować nie tylko osoby, które omijają krowie mleko, bo można je także przygotować w wersji pełnomlecznej.  A  i taka wersja będzie wciąż  warta zainteresowania. W oryginalnej wersji batona, oprócz różnych dodatków jest tłuszcz, który w takiej tradycyjnej domowej, nie jaglanej wersji również byśmy użyli, np w postaci masła czy margaryny. W mojej wersji tym wypełnieniem jest kasza jaglana, która naprawdę nie jest wyczuwalna. Pokusiłam się również o obliczenie ilości kcal w moich jaglanych batonikach.  Według moich inżynierskich 😀 obliczeń wyszło, że moje jaglane batoniki a’la bounty w 100 gramach zawierają ok. 288 kcal. Oryginalny sklepowy batonik w 100 gramach zawiera 469 kcal.

 

baton a'la bounty

jaglany baton a'la bounty

dsc00424

 

Składniki na jaglane batoniki a’la bounty (na sporą ilość małych batoników lub kulek)

  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100 gram)
  • 1/4 szklanki mleka owsianego (można użyć każdego innego)
  • 2 lub nawet 3 gorzkie czekolady (można użyć mleczną)
  • 3 szklanki wiórków kokosowych
  • opcjonalnie można dosłodzić

Kaszę jaglaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Lekko przestudzoną kaszę  blendujemy na idealnie gładką masę, dodając w między czasie mleko. Na koniec wsypujemy 2,5  szklanki wiórków kokosowych i całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być dosyć zbita, tak aby łatwo można było uformować kuleczki. W razie potrzeby dosypcie więcej wiórków.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.  W tym czasie formujemy kulki/ batoniki z masy jaglano – kokosowej. Możemy je na chwilkę wstawić do lodówki aby stężały. Kiedy czekolada będzie już rozpuszczona, ale nie gorąca, zamaczamy każdy batonik dokładnie w czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia lub obtaczamy dodatkowo w wiórkach. Najlepiej batoniki schłodzić w lodówce przez pół godziny i można już jeść :).

Smacznego 🙂

 Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój Fanpage o tutaj.

You Might Also Like

13 komentarzy

  • Reply https://zawszenaobcasach.blogspot.com/ Listopad 21, 2016 at 12:46 pm

    Świetny pomysł, na pewno lepiej zjeść takiego domowego batonika niż kupnego 🙂

  • Reply Beata Listopad 22, 2016 at 10:12 pm

    Bardzo ciekawa propozycja. Nie ma to jak kasza jaglana. Uwielbiam!!! A takie batoniki na pewno sobie zrobię.

  • Reply Pyza Listopad 25, 2016 at 4:15 pm

    Właśnie zrobiłam. Mimo, że dodałam trochę mniej mleka to i tak masa jest zbyt plynna żeby uformować kulki lub batony. Wstawiłam do lodówki i poczekam

    • Reply mamysprawy Listopad 25, 2016 at 7:05 pm

      ooo matko, miało być pół szklanki mleka. masz jeszcze jeden woreczek kaszy ? Dogotuj i połącz. Dzięki wielkie za wiadomość.

      • Reply mamysprawy Listopad 25, 2016 at 7:07 pm

        albo dosyp więcej wiórków,

      • Reply Pyza Grudzień 1, 2016 at 2:40 pm

        Zrobilam inaczej. Do powstalej masy dodalam ubitą pianę z dwóch jajek. Zagniotlam ciasto i wszystko zapieklam. I tak powstało ciasto jaglano kokosowe ☺

        • Reply mamysprawy Grudzień 1, 2016 at 6:53 pm

          wybrnęłaś zawodowo 🙂 coś mi się wydaje, że było bardzo dobre 🙂

  • Reply Natalia Listopad 26, 2016 at 7:56 am

    Przepis jest genialny 🙂 Taki prosty. W ogóle nie czuć, że są dietetyczne.

  • Reply Patrycja Styczeń 4, 2017 at 2:31 pm

    Witam, a jak uformować kostki? Robiłam już kulki i nie wyglądały za dobrze ponieważ czekolada przykleiła się do talerza. Smakowały za to wyśmienicie. Chcielibyśmy je zabrać na powitanie do przedszkola. Pozdrawiam:)

    • Reply mamysprawy Styczeń 4, 2017 at 5:06 pm

      podesłałam Ci maila jak teraz robię 😀

  • Reply Goska Marzec 21, 2017 at 8:07 am

    Czy też mogę prosić o mail jw 😁 ?

  • Reply Trufelek Czerwiec 10, 2017 at 6:06 am

    Super batoniki 🙂

  • Leave a Reply