Kuchnia malucha

jaglane kopytka i krem z kalafiora również z kaszą jaglaną

Czerwiec 12, 2016

Dzisiaj bardzo szybki wpis z bardzo sympatycznym przepisem na danie dla całej rodziny. Idealnie pasuje dla małych i dużych.

Jaglane kopyta mają świetną konsystencję,  można podawać je na wiele sposobów, na słodko lub na słono.  Dzisiejszy przepis możecie modyfikować i każdemu członkowi rodziny podać obiad tak jak lubi najbardziej.

Ja chciałam przemycić do obiadku Antosia nieco warzyw, bo to one najczęściej gdzieś nam umykają, stąd pomysł na krem z kalafiora, który posłużył nam właśnie jako sos do kopytek.

jaglane kopytka

zupa krem z kalafiora

 

Składniki na jaglane kopytka 

  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

 

Kaszę jaglaną ugotuj na sypko i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie zblenduj ugotowaną kaszę. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wyrób. W razie gdyby ciasto było zbyt lepkie podsyp mąką. Uformuj wężyk i pokrój w romby. Jeśli chcesz mieć płaskie kopytka, odciśnijcie ślad widelcem.

Gotuj we wrzątku, przez ok. 4 minuty od wypłynięcia

Składniki na krem kalafiorowy  (również z kaszą jaglaną)

  • 1 woreczek kaszy jaglanej 
  • średni kalafior 
  • cebula
  • 4 łyżki oleju 
  • płaska łyżeczka curry 
  • sól
  • świeży koperek / słodka papryka

Ugotuj kaszę jaglaną i kalafior. W tym czasie poszatkuj drobno cebule i  podduś na gorącym oleju.  Kiedy kalafior będzie już miękki, dodaj do niego cebule i zmiksuj na krem razem z wodą, w której gotował się kalafior. Dodaj curry i sól wg uznania. W zależności czy chcesz uzyskać zupę krem czy sos dodaj odpowiednią ilość ugotowanej kaszy jaglanej.

Jaglane kopytka możesz podać razem z kalafiorowym sosem lub na słodko np ze zmiksowanymi truskawkami, a krem z kalafiora zjeść jako zupę:). Myślę, że z tych dwóch dań możesz stworzyć kilka zestawów obiadowych, które przypasują każdemu członkowi rodziny.

 

 

 

 

 

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply Viktoria Czerwiec 13, 2016 at 9:22 am

    Super przepis . Powiediala by Pani ile wychodzi. Ilości podanych składników?
    I ilośc kaszy jaglanej w gramach .

    • Reply mamysprawy Czerwiec 13, 2016 at 12:15 pm

      Jeden woreczek kaszy jaglanej ma 100 gram, więc do kopytek użyłam 200 gram. Kopytek wyszło naprawdę dużo, 4 osoby dorosłe i dziecko spokojnie się najedzą
      :). Mąki nie ważyłam, ale myślę, że możesz spokojnie odmierzyć ze szklanki 🙂

  • Reply Waniliowa laseczka Czerwiec 13, 2016 at 12:03 pm

    Naprawdę bardo ciekawy przepis, zapisuję sobie!

  • Reply Zwykła Matka Czerwiec 13, 2016 at 4:21 pm

    wow! no to mnie zaintrygowałaś 🙂 Bardzo lubię kaszę jaglaną!

    • Reply mamysprawy Czerwiec 13, 2016 at 5:39 pm

      no to się cieszę :))) ja jestem w szoku ale korzystam z niej coraz częściej 🙂

  • Reply kiti Czerwiec 13, 2016 at 10:17 pm

    Świetny przepis:)

  • Leave a Reply