Kulinaria

jaglanka z pietruszką? Tak! To jest pyszne

Kwiecień 25, 2017

Jaglanka z pietruszką? Pewnie myślisz sobie, że to połączenie jest fatalne, jednak nic bardziej mylnego. To połączenie jest rewelacyjne. Pietruszka nadaje wyrazistości, przygotowanej na słodko jaglance, dzięki czemu to śniadanie nie jest mdłe, ani nudne. Do tego prażone płatki migdałów i masło orzechowe na ciepło z miodem……. Kto ma lepszy pomysł na II śniadanie na słodko lub deser w zdrowej wersji? 

Tę jaglankę podjada mi nawet nasz dwulatek. Jemu najbardziej smakuje połączenie słodkiej jaglanki z ciepłym masłem orzechowym. Jeśli nam smakuje, może i Wy również zasmakujecie w tym przepisie. 

jaglanka z pietruszką

Składniki na jaglankę z pietruszką 

Baza jaglana (również dla mniejszych dzieci)

  • 1 woreczek kaszy jaglanej (lub 100 gram suchej kaszy, ok 1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u nas owsiane)
  • 4 daktyle 

Dodatki 

  • 4 łyżki masła orzechowego 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1/2 szklanki prażonych płatków migdałów 
  • drobno posiekana pietruszka (kilka gałązek)

Ta ilość wystarcza na 2 duże porcje. 

Kaszę jaglaną gotuj w wodzie, do momentu kiedy będzie już lekko rozgotowana. Nie gotuj jej na sypko, powinno być raczej zbita. Jeszcze ciepłą kaszę zblenduj wraz z dodatkiem mleka owsianego na jednolitą, kremową masę. Wyglądem będzie przypominać budyń. Dodaj daktyle i znów zblenduj, kawałki daktyli mogą być widoczne. Sprawdź czy kasza jest dla Ciebie wystarczająco słodko, jeśli nie, dodaj jeszcze kilka daktyli. 

Gotową kaszę nałóż do miseczek. W między czasie w bardzo delikatnie rozgrzanym garnku umieść masło orzechowe i miód. Garnek zdejmij z palnika i całość energicznie wymieszaj. Jeśli temperatura będzie za wysoka masło orzechowe zacznie się szybko przypalać. Polej jaglankę masłem orzechowym z miodem, następnie posyp uprażonymi migdałami i posyp posiekaną pietruszką. 

Smacznego 😀 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Patrycja Kwiecień 26, 2017 at 10:14 pm

    Ciekawy przepis. Pierwszy raz się z takim spotykam 🙂

  • Leave a Reply