Mama, Przepisy

lekkie menu na cały dzień

Kwiecień 17, 2017

Wiosna w pełni, lato za pasem, czas się wziąć za siebie. Tłuszczyk, który odłożyłam sobie przez zimę coraz bardziej zaczyna mi doskwierać. Wracam do mojego racjonalnego odżywiania z zeszłego roku. W moim przypadku żadne diety tygodniowe ani dwu, nie zdadzą swojego zadania. Po pierwsze ciężko mi w nich wytrwać i nie lubię jałowego jedzenia. Klasyczne diety mają też działanie wyniszczające organizm, lecą po nich włosy, paznokcie. A efekt jojo następuje tak szybko, że nawet nie jestem w stanie nacieszyć się efektami diety.

Zamierzam po prostu dobrze odżywiać swój organizm, dając mu tylko to co najlepsze i stosując kilka zasad. Pierwsza to niełączenie białek zwierzęcych z węglowodanami, czyli kotlet z ziemniakami, pierogi, kanapka z szynką i serem,  nie wchodzą w grę. Nie będę używać cukru i zminimalizuję spożycie mąki pszennej. Ograniczę również produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a skupię się na tych z niskim indeksem. I oczywiście nie będę jadła kupnych słodyczy, co nie znaczy, że będę  odmawiać sobie słodkości 😀 o to, to nie :). Nie zamierzam też chodzić głodna.

Ma być smacznie, lekko, zdrowo i syto.

Na efekty z pewnością będę musiała trochę poczekać. Najważniejsze to pozytywne nastawienie i zaplanowanie posiłków, tak aby nie zaskoczył nas głód.  A w momentach, kiedy czuję się wciąż głodna sięgam po orzechy, suszone lub świeże owoce, warzywa, gorzką czekoladę.

Tak się jakoś złożyło, że poniższy jadłospis jest wegański, pomimo tego dostarcza bardzo dużo energii, jest bardzo syty i smaczny. W ciągu dnia staram się również pić dużo wody lub świeżych soków.

I Śniadanie – owsianka z dodatkami 

Składniki: 

  • 3/4  płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka mleka roślinnego (jeśli użyjecie mleka krowiego połączycie węglowodany z białkiem) 
  • garść suszonej żurawiny 
  • kilka winogron 
  • pół banana  

Umieść wszystkie składniki w miseczce i zalej zimnym lub ciepłym mlekiem (ja używam owsianego).

II Śniadanie – Chia z owocami (można zaserwować również na deser) 

Składniki: 

  • 1 szklanka mleko roślinnego (najlepiej kokosowe lub migdałowe)
  • 3 lub 4 łyżki nasion chia
  • dowolne owoce lub mus owocowy

Wszyscy radzą, aby nastawiać pudding chia na noc i odstawiać go na ten czas do lodówki. Mi wtedy  nasionka zbijają się na samym dnie. Lepszy efekt osiągam, kiedy zalewam nasionka chia rano i odstawiam na ok. 4 godziny i od czasu do czasu przemieszam. Gotowy pudding dzielę na dwie porcje i dodaje owoce.

Obiad – kasza bulgur z warzywami 

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy bulgur 
  • 2 ugotowane buraczki 
  • 1 puszka cieciorki 
  • mały pęczek pietruszki 
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

Kaszę gotuję zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Kroję buraczki w kostkę, siekam drobno pietruszkę, odsączam cieciorkę. Wszystkie składniki łączę ze sobą i dodaję oliwę. Porcja wychodzi spora, jeśli nikogo nie częstuję mam obiad na drugi dzień :D.

Kolacja – dobrej jakości pieczywo z avocado i pomidorem. 

Składniki: 

  • 1 bułka ( ja kupuję ostatnio bułki owsiane z Lidla )
  • 1 bardzo miękkie avocado 
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • oliwa z czosnkiem ( ja mam taką w sprayu)
  • odrobina soli

Bułkę grilluję i spryskuję ją oliwą z czosnkiem. Avocado obieram ze skórki, kroję i rozgniatam widelcem. Kroję drobno pomidorki, łączę z avocado i dodaję odrobinę soli. Nakładam gotową pastę na bułki. Jak tylko spróbujecie tego połączenia, zapomnicie o bułkach z szynką i serem. 

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply Anka z Kolorowamatka Kwiecień 18, 2017 at 7:46 am

    Ja też jestem zwolenniczką chia zalewanego na noc. W ciągu dnia nie mam czasu dogladać nasion. Więc po zalaniu mlekiem po ok. 10-15 minut potrzasam słoikiem z nasionami. Ewentualnie jeszcze raz po kolejnych 10 minutach. Po tej czynności nigdy nasiona nie zbryliły się w wielką klęskę 🙂
    Powodzenia w pozbywaniu się zbędnego ciałka 🙂

    • Reply mamysprawy Kwiecień 18, 2017 at 8:14 am

      haha dzięki :* no ja też właśnie robię w słoiku i sobie potrząsam. Ale właśnie dla mnie okazała się lepsza moja metoda. Wprawdzie na pierwsze śniadanie nie udaje mi się zrobić, ale na drugie już mam gotowe 🙂

  • Reply jak zacząć planować posiłki i zakupy na cały tydzień? - Mamy Sprawy - Blog parentingowyMamy Sprawy – Blog parentingowy Maj 19, 2017 at 4:11 pm

    […] Kolejnym moim krokiem jest organizacja wszystkich moich posiłków podczas diety rozdzielnej (nie łączę w niej białek zwierzęcych z węglowodanami). Taki plan pozwoli mi kontrolować wszystko co jem, ale też w pełni wykorzystywać wszystkie produkty. Na przykład kupując mleko migdałowe, które kosztuje 16 zł, staram się je wykorzystać w ciągu kilku dani, tak aby się nie zmarnowało. Dzięki temu nie kupuje nic z nadwyżką i nic się nie marnuje. Listę z zakupami na jeden taki dzień znajdziecie poniżej, a dokładne przepisy na poszczególne posiłki TUTAJ.  […]

  • Leave a Reply