Przepisy

malinowy deser z chia, czyli jak polubiłam się z superfoods

Styczeń 24, 2017

Nasza świadomość na temat tego co jemy jest coraz większa. Czytamy składy na opakowaniach żywności, wiele osób rezygnuje nie tylko z cukru, ale też z białego pieczywa czy mąki pszennej w ogóle. Zaczynamy wyznawać regułę „Nie wystarczy tylko jeść, należy się odpowiednio odżywiać”. Nasza żywność powinna wzmacniać i odpowiednio odżywiać nasz organizm, poprawiać odporność i dostarczać nam energii. I w tym miejscu warto wspomnieć o Superfoods, pod tym hasłem kryje się suuuper długa lista różnorodnych, nieprzetworzonych produktów, które warto wprowadzić do swojej diety. Na liście znajdują się nasze lokalne produkty, jak czosnek, rośliny kapustne, strączki. Jednak znajdziemy tam również całkiem egzotyczne nazwy, choć podejrzewam, że każdy z nas miał już okazję się nimi spotkać, choćby na sklepowych półkach, tj. spirulina, quinoa, jagody goji czy właśnie nasiona Chia. Nasiona Chia nazywane też nasionami szałwii hiszpańskiej, zalane dowolnym płynem (mlekiem, napojami roślinnymi) tworzą wokół nasionka galaretowatą powłokę, dzięki czemu tworzy się specyficzny pudding, który może stać się ciekawą i sytą przekąską. Nasiona Chia mają również podobno rewelacyjne właściwości dla naszego organizmy. Są bardzo bogate w kwasy Omega-3, mają ich więcej niż łosoś, są olbrzymią dawką magnezu, wapnia, żelaza, selenu. I kiedy już desery z chia widziałam na każdym blogu, który czytam, na stekach zdjęć na Instagramie i Pintereście, postanowiłam sama ich spróbować. Jak smakują te żelatynowate kuleczki. Gotowy pudding zalany wyłącznie napojem roślinnym w smak jest raczej nijaki ale kuleczki są przyjemne w  konsumowaniu, dlatego warto taki pudding wzbogacić o różne smaki. Połączenie nasion chia z malinami, gorzką czekoladą i obowiązkowo z płatkami migdałów daje świetny rezultat. Jest pysznie 🙂

deser nasiona chia malinowy deser z nasionami chia deser z nasionami chcia  malinowy pudding z nasionami chia

Składniki na malinowy deser chia (1-2 pucharki)

  • 3 łyżki nasion chia
  • 3/4 szklanki mleka owsianego (lub innego roślinnego)
  • szklanka malin świeżych lub mrożonych
  • kilka świeżych owoców
  • pół kostki gorzkiej czekolady 
  • kilka łyżek miodu/syropu z agawy 
  • garść płatków migdałów 

Nasiona chia zalać mlekiem roślinnym i odstawić na min. 3 godziny do lodówki. W między czasie przemieszać. Nasionka niestety nie pęcznieją równomiernie w całej objętości. Dobrze sprawdza się słoik, którym można wstrząsnąć od czasu do czasu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Owoce podgrzewać w garnku do momentu powstania musu, dosłodzić do smaku. Jeśli konsystencja owoców nie przypomina musu, można je dodatkowo zmiksować. Przestudzoną czekoladę wymieszać z połową owoców i przelać do pucharka. Pozostałe owoce połączyć z powstałym puddingiem chia i przełożyć do pucharka. Na wierzch posypać płatkami migdałów i rozłożyć owoce.

Smacznego!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ula Lipiec 14, 2017 at 9:27 pm

    Uwielbiam nasiona chia, tylko nie mam pomysłu z czym je jeść. Zwykle dosypuję do płatków kukurydzianych i zalewam mlekiem a czasem jem z jogurtem. Wszystkie przepisy, jakie znajdowałam na desery z nasionami chia były z mlekiem kokosowym, którego nie lubię, bo jest dla mnie za tłuste. Ten przepis mi się podoba, więc pewnie niedługo go wypróbuję 🙂

  • Leave a Reply