Dom, Dziecko, Kuchnia malucha

Menu na Kinderbal

Wrzesień 11, 2016

W ostatnich miesiącach natrafiłam na kilka urodzinowych postów na innych blogach i zdziwiła mnie jedna sprawa. Wystrój niczym z hollywoodzkiego filmu, a do jedzenia np. donuty ( w sumie też amerykańskie ), tyle że w koło na 6 dzieci jedno chodzące a reszta pełzających. I tak się zastanawiałam, dla kogo to jedzenie? Ja wiem, że polukrowane, kolorowe, obrzucone cuksami pączusie pięknie się prezentują na zdjęciach, ale mnie po jednym rozbolałby żołądek. Mi zależało na tym, aby jednak dzieci mogły coś zjeść. U mnie już nie tak pięknie, ale po prostu prawdziwie, zdrowiej i mam nadzieje, że wciąż smacznie. Muffinki zniknęły w mega tempie. Następnym razem muszę przygotować ich dwa razy tyle.  Zdjęcia zrobione o najgorszej porze dnia, w pełnym słońcu, na szybko, ale to chyba nie jest najważniejsze:).

Wśród przepisów znajdziecie również propozycje bezmleczne i bezglutenowe.

 

DSC06160

Muffiny bananowe przepis znajdziecie TUTAJ

Są świetne, w ogóle się nie kruszą, są słodkie i wilgotne.  Jeśli użyjecie oleju zamiast masła, muffinki będą idealne dla dzieci nietolerujących mleka. Możecie również zastąpić zwykłą mąkę, mąką owsianą (możecie zrobić ją sami z płatków owsianych, ważne aby był na nich dopisek bezglutenowe), wtedy będą również bezglutenowe, jednak zaczną się kruszyć.

Muffinki czekoladowe przepis znajdziecie TUTAJ 

Jeśli użyjecie mleka owsianego, gorzkiej czekolady i oleju zamiast masła,  muffinki będą bezmleczne.

dsc06152

Muffinki owocowe 

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g masła

1 jajko

1 szklanka mleka

dowolne owoce

50 g cukru

lukier

1 łyżka wody

8 łyżek cukru pudru

kolorowe cukiereczki do dekoracji

Masło rozpuściłam i przestudzone połączyłam z mlekiem i jajkiem. W drugim naczyniu wymieszałam mąkę, cukier, proszek do pieczenia, na koniec dodałam owoce.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Piki do muffinek – sklep internetowy Baboom

dsc06153

Bezglutenowy sernik na zimno na orzechowym spodzie. 

przepis na foremkę o średnicy 20 cm.

Spód

300 g dowolnych orzechów (nerkowce, brazylijskie… )

50 g bezglutenowych płatków owsianych

50 g cukru

3 łyżki ciemnego kakao

Masa serowa

500 g białego zmielonego sera

1 galaretka (cytrynowa, brzoskwiniowa)

3 łyżki żelatyny

1/2 szklanki cukru

owocowa góra

dowolna galaretka

2 łyżki żelatyny

500 g malin lub dowolnie innych owoców

Orzechy zmieliłam na krem (najlepszy będzie mikser kielichowy z ostrym nożem, ja użyłam thermomixa).  W między czasie, kiedy orzechy zaczynały robić się kremowe, dodałam kakao i cukier. Sprawdziłam smak i konsystencję i dodałam część płatków owsianych. Znów zmieliłam. Płatki owsiane dodawałam do momentu, aż masa nie była kleista. Następnie przełożyłam ją do foremki i dokładnie rozprowadziłam.

Rozpuściłam galaretkę w niewielkiej ilości gorącej wody (pół szklanki) i dodałam jeszcze 3 łyżki żelatyny.  Ser zmiksowałam, w między czasie wlewałam powoli galaretkę i dodałam cukier. Przelałam masę serową do foremki i odstawiłam do lodówki na ok. 2 godziny.

Owoce zmiksowałam i przygotowałam galaretkę jak wyżej. Połączyłam owoce z galaretką i odstawiłam. Kiedy masa serowa stwardniała wylałam na górę owoce.

 dsc06158

Bezmleczna i bezglutenowa szarlotka na owsianym spodzie z chrupiącą bezą 

spód

240 g bezglutenowych płatków owsianych lub mąki owsianej

2 żółtka

3 łyżki cukru

100 g oleju

masa jabłkowa

ok. 10 sporych jabłek

dowolna galaretka

ew. odrobina cukru

chrupiąca beza

4 białka w temperaturze pokojowej

szczypta soli

200 g cukru pudru

Płatki owsiane zmieliłam na mąkę dodałam resztę składników i wyrobiłam. Ciasto włożyłam na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjęłam i wyłożyłam nim formę i po nakłuwałam widelcem. Ciasto podpiekłam w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

W między czasie obrane i pokrojone w kostkę jabłka podsmażyłam w garnku. Na koniec dodałam suchą galaretkę. Nadmiar wody z jabłek odlałam.

Jabłka i ciasto pozostawiłam do przestudzenia, a w tym czasie zajęłam się przygotowaniem bezy.

4 białka w temperaturze pokojowej miksowałam na średnich obrotach. Na początku dodałam szczyptę soli. Kiedy białka zaczęły się ubijać, zaczęłam dodawać cukier puder. Surowa beza powinna być lśniąca i nieco lejąca.

Na upieczony spód wyłożyłam jabłka i wylałam surową bezę. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po ok 7 minutach temperaturę zmniejszyłam do 150 stopni.

dsc06180

Tiramisu 

To ciasto zrobiłam głównie z myślą o dorosłych, ale dzieci również sobie chętnie nakładały. Przepis na foremkę o średnicy 20 cm.

2 duże opakowania podłużnych biszkoptów

2 serki mascarpone

200 g śmietanki 30 %

5  łyżek kawy rozpuszczalnej zalane szklanką gorącej wody

kakao do posypania

Śmietankę i serek mascarpone zmiksowałam. Musicie to robić uważnie, nie miksujcie za długo, bo w innym przypadku zrobi Wam się masło. Wystarczy miksować przez kilka sekund na wysokich obrotach. Bardzo przydatna będzie Wam szpryca, jeśli jej nie macie spróbujcie z woreczkiem. Ale o wiele wygodniej będzie Wam właśnie ze szprycą, zwłaszcza, że to nie jest duży wydatek, moja kosztowała 10 zł.

Masę nałóżcie do szprycy i rozprowadźcie jeden pasek masy po zewnętrznej, dolnej części okrągłej foremki, tak abyście mogli poustawiać biszkopty. Wcześniej biszkopty poobcinałam po jednej stronie, tak aby można je było pionowo postawić.

Następnie biszkopty nasączyłam przestudzoną kawą i rozłożyłam na spodzie foremki, starałam się nie zostawiać żadnych luk. Na biszkoptach rozłożyłam niewielką ilość masy i znów rozłożyłam nasączone biszkopty. Zrobiła tak kilka warstw. Przy ostatniej warstwie rozprowadziłam niewielką ilość masy i za pomocą szprycy zrobiłam wzorki. Na koniec posypałam kakao, przy pomocy sitka. Odstawiłam do lodówki. Ciasto trzyma się całkowicie bez pomocy tej wstążeczki, ona pełni jedynie funkcję dekoracyjną.

I na koniec danie obiadkowe

dsc06924

Siekane kotleciki z piersi kurczaka

 podwójna pierś  kurczaka

3 łyżki mąki

2 łyżki kaszy manny

1 jajko

pół szklanki mleka lub wody

ulubione przyprawy, sól, pieprz

1 łyżeczka sosu sojowego

 olej do smażenia

 

Oczyszczone i umyte mięso pokroiłam w kostkę  ( 1 x 1 cm). Dodałam wszystkie składniki i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut . Na rozgrzanym oleju smażyłam kotleciki na złoty kolor. Masę na olej nakładałam łyżką. Gotowe kotleciki odsączyłam z oleju na ręcznikach papierowych.

Mini marcheweczki 

W garnku rozpuściłam masło  z niewielką ilością wody i dodałam zamrożoną marchewkę. Marchewkę gotowałam tak przez około 10 minut, często mieszając. Na koniec troszkę posłodziłam i posoliłam.

Kopytka kupiłam ! 🙂

a post z urodzin znajdziecie tutaj!!

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj, a żaden nowy wpis Ci nie umknie. 

You Might Also Like

17 komentarzy

  • Reply Magda Wrzesień 12, 2016 at 9:14 am

    Sernik na zimno wygląda cudownie! I beza… moja miłość 😉

    • Reply mamysprawy Wrzesień 12, 2016 at 10:43 am

      no to chyba by Ci u mnie smakowało :))))

  • Reply Kamila z Olomanolo.pl Wrzesień 12, 2016 at 8:45 pm

    Wow, to wszystko wygląda obłędnie, pożarłabym to w mig. Stworzyłaś cudny klimat 🙂

    • Reply mamysprawy Wrzesień 13, 2016 at 6:56 pm

      dziękuję:))) :* mam nadzieję, że i moje goście dobrze się czuli 🙂

  • Reply Zwykła Matka Wrzesień 13, 2016 at 11:10 am

    Fajne pomysły 🙂 Ja niebawem znów musze taki kinderball zorganziować….że też siedmiolatki nadal się zapraszają na urodziny……

    • Reply mamysprawy Wrzesień 13, 2016 at 6:55 pm

      hmm niech zgadnę będzie motyw Krainy Lodu????? 🙂

  • Reply kawi Wrzesień 14, 2016 at 7:48 am

    Cudowny sernik! Dodatkowo idealne składniki – wszystko łatwo i zdrowo;)

    • Reply mamysprawy Wrzesień 14, 2016 at 7:09 pm

      powiem, Ci, że naprawdę szybko wszystko udało mi się zrobić, aż byłam w szoku

  • Reply Natalia Wrzesień 14, 2016 at 5:25 pm

    Fajne pomysły. Wszystko wygląda bardzo apetycznie.

    • Reply mamysprawy Wrzesień 14, 2016 at 7:08 pm

      :)))))) dzięki wielkie 🙂

  • Reply Aniela Czerwiec 4, 2017 at 12:34 pm

    Super przepisy,

  • Reply Diana Lipiec 25, 2017 at 11:01 am

    Super to wygląda! Uwielbiam piec ciasta. Sprawdzę twoje przepisy 😀 dziękuje!

    • Reply mamysprawy Lipiec 28, 2017 at 7:17 am

      bardzo się cieszę i bardzo Ci dziękuję za miłe słowa 🙂

  • Reply Magda Sierpień 10, 2017 at 1:06 pm

    Jejku to jest Kinderbal na wypasie! Podziwiam. 🙂

  • Reply Zosia Sierpień 16, 2017 at 9:35 am

    Oo bardzo fajne menu 🙂 Nie tylko dla dzieciaczków 🙂 Ale mega podoba mi się szarlotka 😉

  • Reply Sprytna Sierpień 16, 2017 at 2:37 pm

    Fajnie to wygląda, smacznego wszystkim;p

  • Leave a Reply