Przepisy

Moja pizza!

Lipiec 1, 2015

Planowałam dzisiaj zrobić dwie pizze, a w sumie zrobiłam pięć. Pierwszej nawet nie doniosłam do stołu. Myślę, że powodzenie tej pizzy zależy od ciasta:) A ciasto robię zazwyczaj z kilku rodzajów mąk. Dzisiaj wykorzystałam mąkę gryczaną, owsianą i pszenną. Świetnie się również sprawdza mąka pełnoziarnista. Aby ciasto nie było sypkie i nie kruszyło się mąka pszenna musi stanowić co najmniej 50% .

Składniki:

350 gram mąk ( 200 g mąki pszennej, 100 g mąki gryczanej i 50 g owsianej)

180 g letniej wody

20 g drożdży

szczypta soli

1/2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki oregano i bazylii

Moje dodatki:

keczup przyprawiony dużą ilością oregano i bazylii

ser (zazwyczaj  mieszam pół na pół mozzarellę z goudą)

salami

papryka pokrojona w kostkę

kapary

rukola

DSC09019

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy:).  Z jednej porcji wychodzą mi dwie dosyć cienkie okrągłe pizze. Jeśli wolicie grubsze dajcie ciastu wyrosnąć, ja tego jednak nie robię, bo lubię pizzę kruchą i cienką. Ciasto wałkuję i smaruję obficie keczupem z ziołami ( jeśli macie swój sos z pomidorów możecie go śmiało wykorzystać, nasz się już dawno skończył, przepis na domowy keczup). Ciasto posypuję startym serem, rozkładam salami, posypuję papryką i kaparami. Pizze wstawiam do nagrzanego piekarnika do temp. 220°C na 20 minut. W zależności od grubości ciasta, czas należy skrócić lub wydłużyć. Po wyjęciu z piekarnika dodaję rukolę i gotowe. Hmmm może jutro też zrobię pizzę:)

Jeśli chcesz zostać ze mną na dłużej polub mój fanpage tutaj . :*

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Agnieszka Lipiec 3, 2015 at 8:35 am

    Wygląda przepysznie! My niestety bezglutenowo i bezlaktozowo, ale też się da i mamy swój przepis:
    http://kashtanky.com/2015/03/zdrowy-styl-zywienia-pizza-bezglutenowa-i-bezlaktozowa/

  • Leave a Reply