Kulinaria

najlepszy domowy gyros

Październik 28, 2016

Wiecie jaką frazę najczęściej wyszukujecie na moim blogu? „Pomysł na szybki obiad”. A prawda jest taka, że tych obiadów jest u mnie najmniej i takie posty dodaje w sumie najrzadziej.  Zawsze, kiedy widzę, że ktoś właśnie zaznaczył ten tag, rośnie we mnie poczucie winy, że tak mocno zaniedbałam ten temat. Obiecuję poprawę, w tej kwestii. Sama wiem, jak to jest, kiedy trzeba wymyślić coś dobrego, najlepiej zdrowego i w dodatku takiego, aby duży chłopiec był zadowolony i oczywiście najedzony, a mały chłopiec chciał w ogóle spojrzeć na talerz. Bolączki dnia codziennego, ehh :).

Dla mnie taki domowy gyros to jeden z szybszych obiadów. Nie wiem jak to się dzieje, ale kiedy zamawiam danie typu gyros w knajpach innych niż typowy kebab, nigdy mi nie smakuje. A sosy to już praktycznie wszędzie są bardzo sztuczne.

Na ten domowy gyros mam kilka swoich patentów, nic wymyślnego i wyszukanego. Mięsa nie przyprawiam typową przyprawą gyros, a przyprawą do mięsa taką np. z Lidla. A sos nie jest czosnkowy, a jogurtowo majonezowy z sosem Sriracha. A drugi typowo dziecięcy tzw. keczonez, czyli majonez z keczupem. A zamiast frytek pieczone bataty i surówka z kapusty pekińskiej. U nas taki zestaw jest bardzo często zamawiany :).

dsc09135

dsc09166

Składniki na gyrosa 

1 kg piersi z kurczaka

5 łyżeczek przyprawy do mięsa (może być z np. z Lidla)

olej 

Surówka z kapusty pekińskiej

1 średnia kapusta pekińska

1 duża marchewka

1 puszka kukurydzy

2 łyżki jogurtu

1 łyżka majonezu

Frytki z batatów

4 duże bataty 

2 łyżki ziół prowansalskich 

łyżka oliwa

Sosy 

z dodatkiem Sriracha (tego z zieloną zakrętką) w proporcjach: 1 łyżka majonezu : 2 łyżki jogurtu naturalnego : 1/2 łyżeczki Sriracha

Keczonez : majonez z keczupem pół na pół

Najlepiej zacząć od zrobienia frytek z batatów. Bataty obrać i pokroić w słupki. Przyprawić, polać olejem, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 210 stopni przez 17 minut. Powinny być miękkie.

Mięso pokroić w cienkie paski, dodać przyprawę i olej. Mięso wyłożyć na nagrzaną patelnię. Początkowo mięso wydzieli bardzo dużo wody, smażcie aż patelnia będzie sucha.

Kapustę pekińską uciąć wzdłuż na pół. Następnie każdą połówkę drobno pokroić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kukurydze odcedzić. Wszystko razem połączyć, na koniec dodać majonez i jogurt i wszystko razem dobrze wymieszać.

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój Fanpage o tutaj.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply