Przepisy

orzechowe batoniki z 3 składników

Styczeń 27, 2017

Podobno za czasów mojego dzieciństwa było lepiej, zdrowiej, a za czasów dzieciństwa moich rodziców to już w ogóle. Było mleko prosto od krowy, jajka od biegającej na wolności kurki i mięsko od szczęśliwej świnki. Wszystko było naturalne tak po prostu. Było coś jeszcze, złe nawyki żywieniowe. I jeśli kogoś natura obdarzyła dobrymi genami i średnim apetytem, wcale może tego nie odczuwać. Ja odczuwam, niestety. Jak ciasto, to chlast do niego pół kostki margaryny, do tego polewa, no to też margaryna. Rosołek no to do rosołku kosteczka, a jak mało przyprawione, no to można jeszcze polać magi. Na drugie, obowiązkowy schabowy z panierką, smażony na oleju. No i sosy zagęszczane mąką, zupę chyba też co niektórzy zaciągali. A na koniec zasmażka, której do dzisiaj  nie potrafię zrobić,  ale pamiętam, że dodawała smaczku. Tak kiedyś gotowali wszyscy, niektórzy wciąż tak gotują. Mieliśmy dobrą bazę, ale robiliśmy z tego ulepki, ciężkie dla naszego żołądka i niebezpieczne dla zdrowia. A największym minusem kuchni minionych lat było to, że była po prostu smaczna. Za niczym tak polski facet nie zatęskni jak za schabowym z ziemniakami.

Dzisiaj mamy słabej jakości żywność, dużo chemii i uzależniające kupne słodycze z tragicznym składem, jednak mamy też większą świadomość tego co jemy. Zaczynamy myśleć jak przygotować jedzenie lepiej, zastąpić nic nie wnoszące do naszego organizmu wypełniacze, tj. margaryna, biała mąka itp. Dlatego uwielbiam śledzić kulinarne blogi z wegańską kuchnią.  Nie dlatego, że nagle chcę przestać jeść mięso, jajka czy produkty mleczne, a dlatego, że te przepisy otwierają oczy na inne możliwości w kuchni i pobudzają wyobraźnię. Zmieniają moje podejście do tego jak można tworzyć te same potrawy ze zdrowszych i lżejszych składników.  To samo danie może zyskać na wartości. Stąd też moje orzechowe batoniki z 3 składników. Dodają energii i zaspokaja największą ochotę na coś słodkiego, jak nie jeden kupny baton czy kawałek ciasta, jednak różnią się wypełnieniem, w nich nie znajdziemy żadnych zbędnych składników dla naszego organizmu, są orzechy, miód i płatki owsiane i to wszystko, nie potrzebujemy nic więcej aby było smacznie :). No może odrobinka czekolady do polania. Ciężko zmienić z dnia na dzień swoje kulinarne przyzwyczajenia. Ja robię to małymi kroczkami. Mam nadzieje, że dla mojego syna płatki owsiane czy kasza jaglana w czymś słodkim nie będą niczym dziwnym.

orzechowe batoniki z 3 składników  batoniki orzechowe

Składniki na orzechowe batoniki

  • 1 szklanka masła orzechowego (najlepiej 100%)
  • 4 łyżki miodu
  • 3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • ewentualnie odrobina rozpuszczonej gorzkiej czekolady do polania

Masło orzechowe (może być również takie kawałeczkami orzechów) rozpuść w garnku razem z miodem. Następnie dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj. Uważaj, aby nic się nie przypaliło. Masła orzechowe różnią się od siebie, dlatego bardzo możliwe, że będzie trzeba skorygować proporcje. Masa powinna być lepka nie za sucha, ale też niezbyt kleista. Gotową masę przełóż np. do plastikowego płaskiego pojemnika, który nada kształt naszych batoników. Dokładnie rozprowadzić i uklepać. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie nasza orzechowa masa powinna bez najmniejszego problemu wyjść z foremki. Kroimy batoniki o dowolnych kształtach i możemy polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Smacznego 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply