Kuchnia malucha, Przepisy

owsiane gofry i domowa frużelina w wiejskich klimatach

Lipiec 17, 2016

I to jest właśnie ta wyższość wsi nad miastem, kiedy możesz bosą stopą wyjść z domu, złapać koc, zabrać na prędce przygotowane śniadanie, stworzyć namiastkę sielanki i nie przejmować się, że znów będzie pełno okruchów (delikatnie mówiąc) pod stołem. Potem wystarczy jedynie strzepnąć te okruchy z koca i pozwolić dziecku bawić się do wieczora na dworze.

I chyba tyle z tych wiejskich klimatów u nas na wsi pozostało. Moje dziecko nie uświadczy już widoku krowy na polu. Ja sama przez mgłę pamiętam, kiedy dzieci biegły z kanką do sąsiada po mleko. Nie wiem nawet czy ktoś tu u nas ma jeszcze świnki czy inny zwierzęcy inwentarz. Ptactwo jedynie, ale to też już nie wszyscy. Dobrze, że trawę jeszcze hodujemy:). Tyle z tej wiejskości nam zostało.

DSC03648

DSC03665

DSC03668

DSC03689

DSC03694

DSC03697

DSC03698

DSC03702

DSC03716

DSC03625

DSC03644

OWSIANE GOFRY 

Składniki

3 szklanki płatków owsianych lub mąki owsianej 

2 jajka

3 szklanki mleka (ja dałam owsiane) 

1 płaska łyżeczka sody 

2 łyżki cukru lub innego słodziwa 

2 łyżki oleju

Płatki owsiane mielę na mąkę. Dodaję resztę składników i miksuję. Ciasto powinno być lejące. Odstawiam je na dobre 10 minut. Po tym czasie naprawdę mocno zgęstnieje. Gofrownicę ustawiam na największą moc i kiedy jest już ciepła, równomiernie rozprowadzam ciasto. Gofry w mojej gofrownicy są już gotowe po 3 minutach, w tym czasie nie podnoszę klapki ani nie zerkam co chwilkę:).

Używam gofrownicy Ravanson (TEJ). Jestem z niej naprawdę zadowolona, gofry pieką się równomiernie i nie przywierają. Kolejny plus to cena, podobny model kosztował 150 zł, a ta jest o wiele, wiele tańsza.

DSC03635

DOMOWA FRUŻELINA

Składniki

500 gram wiśni/ jagód

1/2 szklanki cukru (a nawet więcej)

szklanka wody’

sok z połowy cytryny

3/4 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklance wody

Umyte i wydrylowane owoce (np. wiśnie) zasypcie cukrem, w zależności od tego jak bardzo są słodkie. Ja do wiśniowej frużeliny dodałam więcej cukru, do jagodowej mniej. Zasypane cukrem owoce gotuję w garnku, zaczną puszczać sok. Po kilku minutach dolałam wodę, sok z cytryny i doprowadziłam do wrzenia. Cały czas mieszając wlałam mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. W przypadku jagód użyłam 3 łyżek mąki ziemniaczanej a do wiśni 4. Jeśli chcecie aby Wasza frużelina nie była zbyt lejąca do wiśni możecie dodać nawet 5 albo 6 łyżek mąki ziemniaczanej. W przypadku frużeliny z jagód myślę, że te 3 łyżki są naprawdę wystarczające.

Kto wpada do nas za tydzień na gofry? 🙂

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

Instagrama też mam :) tu 

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Matka Mężatka Lipiec 18, 2016 at 10:57 am

    Ja strasznie żałuję, że nie mam gofrownicy, ale nie wiem, czy mój M przełknie kolejny sprzęt w domu.

    • Reply mamysprawy Lipiec 18, 2016 at 11:02 am

      nie pytaj tylko kupuj 😀 jak mu będziesz serfować gofry codziennie to nie będzie marudził 🙂 ta gofrownica, którą mam jest naprawdę świetna i nie była droga

    Leave a Reply