Kulinaria

Pierniczki wg przepisu babci Danusi

Grudzień 15, 2015

Jak się okazuje, nie łatwo zrobić pierniczki, które nie wyrastają. Mam jednak dla Was  przepis na perfekcyjne pierniczki wg przepisu mojej babci. Są idealnie płaskie po upieczeniu, więc można je później z łatwością dekorować.

Mam dla Was kilka wskazówek:

Pierniczki szybko się przypalają i robią się gorzkie w smaku, dlatego dopasuj temperaturę i czas pieczenia. Wstaw pierwszą blaszkę tylko z kilkoma pierniczkami i obserwuj do jakiego momentu pierniczki równomiernie się pieką. U mnie idealna temperatura to 180 stopni i czas 11 minut. Ale pamiętajcie, każdy piekarnik grzeje trochę inaczej, każda z Was wywałkuje swoje ciasto na inną grubość, a pierniczki bardzo szybko potrafią się spalić, dlatego wrzućcie pierwszą, testową partię z tylko z kilkoma sztukami i obserwujcie.

Aby zrobić pierniczkowe ozdoby choinkowe, dziurki wykrawaj rureczkami do napojów. Zrób to przed pieczeniem.

Pierniczki po upieczeniu są twarde i ciężko się je gryzie. Nie martwcie się. Jest to normalny efekt, spowodowany dodatkiem miodu. Pierniczkom trzeba dać trochę poleżakować, aby złapały trochę wilgoci z powietrza. Ale, że mamy teraz sezon grzewczy i w naszych domach jest sucho, możemy ten proces przyśpieszyć. Zamknij pierniczki w puszce z kawałkiem jabłka. Ja kroje jabłko na plasterki i podpiekam w piekarniku przez kilkanaście minut, aby nie było zbyt mokre.

 Pierniczki według przepisu Babci Danusi

  • 1 szklanka miodu 
  • 150 gram masła 
  • 2 łyżeczki brązowego cukru ( zmniejszyłam znacznie ilość cukru, ale i tak są słodkie)
  • 1 przyprawa do ciasteczek korzennych 
  • 1 łyżeczka sody ( mamy miód o odczynie kwaśnym, więc nie musimy dodawać cytryny) 
  • 1 jajko 
  • 4 szklanki mąki 

Miód, masło, przyprawę i cukier rozpuszczamy w rondelku. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Dodajemy jajko i mąkę z sodą. Wyrabiamy ręcznie lub w urządzeniu do wyrabiania ciasta ( wiadomo jak mamy to się nie przemęczamy. Tak w ramach przypomnienia, jakby ktoś Thermomixa po szafkach chował w czasie świąt:).

Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy nie za grubo, nie za cienko. Foremkami wykrawamy wzorki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Jak pisałam wcześniej u mnie idealne pierniczki wychodziły w temperaturze 180 stopni, pieczone przez 11 minut.

idealne pierniczki

pierniczki

Chcecie raczyć swoich gości herbatką albo kawką w kubeczku udekorowanym Waszym pierniczkiem. Nic prostszego. Wystarczy wyciąć taki prostokącik. Musi być dosyć szeroki i długi, tak aby pierniczek dobrze się trzymał.

pierniczki na kubeczek pierniczki na kubeczek  pierniczek na kubeczku

pierniczki na kubeczek DSC08472

 Nie zapomnijcie o jabłku. Miała być cała puszka, niestety kilka blaszek zostało pochłoniętych w międzyczasie. Takich mam łakomczuchów w rodzinie:).

łatwy przepis na pierniczki

Miłego pierniczenia :*

Tutaj macie inspiracje bożonarodzeniowe, w razie gdybyście szukali.

A tutaj możesz polubić mój fanpage. Mi będzie miło, a Ty będziesz na bieżąco z moimi postami:)

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Kasia Szreder Grudzień 15, 2015 at 8:15 pm

    Dobrze, ze zdążyłaś chociaż zrobić zdjęcia 🙂

  • Leave a Reply