Kuchnia malucha

placuszki z kaszy manny

Listopad 6, 2015

Nasze placuszki z kaszy manny pachną obłędnie, a smakują jeszcze lepiej.

U nas idealnie się sprawdzają i bardzo szybko znikają. Placuszki zabieramy  na spacer, bo w ogóle się nie kruszą, ani nie rozpadają. Można je oczywiście jeść z różnymi dodatkami, ale bez nich są równie pyszne.

Są bajecznie proste w przygotowaniu. Potrzebujemy jedynie patelni, która nie przywiera, dzięki czemu przygotujemy je bez smażenia na oleju.  My mamy taką z Ikei.

Składniki: 

  • 1 szklanka mleka roślinnego (jeśli używacie zwykłego mleka rozcieńczcie je troszkę wodą)
  • 1 łyżka dowolnego słodziwa  
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)

Mleko, cukier, olej i cynamon mieszamy w misce. Dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia i miksujemy. Ciasto odstawiamy na 5 minut, aby zgęstniało.  Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej suchej patelni. Obracamy od razu, kiedy na górnej warstwie pojawią się pęcherzyki powietrza. Na jednego placuszka przeznaczam dwie łyżki ciasta, wtedy wychodzą równe i nie rozpadają się podczas przewracania.

placuszki z kaszy manny

Smacznego!!! Będą Wam i Waszym dzieciom na pewno smakować

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój Fanpage o tutaj.

You Might Also Like

12 komentarzy

  • Reply Ania Listopad 6, 2015 at 10:10 am

    Czyli w jakim wieku dzieci mogą je jeść?
    A i proszek do pieczenia bez fosforanów to może być soda?

    • Reply mamysprawy Listopad 6, 2015 at 11:09 am

      ja daje mojemu 14 miesięcznemu dziecku. I myślę że roczniak takie placuszki może spokojnie zjeść. Jeśli chcesz użyć sody musiałabyś dodać coś kwaśnego, np sok z cytryny (ok. 2 łyżek). Inaczej będzie wyczuwalny taki specyficzny posmak. Fosforany maja podobno zły wpływ na prawidłową florę bakteryjną jelit. I faktycznie w wypiekach stosuję sodę, bo wszystko ładniej wyrasta niż po proszku do pieczenia bez fosforanów. A proszek do pieczenia bez fosforanów kupisz w sklepie ze zdrową żywnością. Ja czasami używam zwykłego proszku, bo nie dajmy się też zwariować. Ale jak mogę używam raczej sody lub proszku bez fosfornów.

  • Reply Kasia Szreder Listopad 8, 2015 at 10:18 pm

    Zrobiłam i zajadaliśmy się przez 2 dni 🙂 Są fajne, bo w miarę sztywne i poręczne 🙂

    • Reply mamysprawy Listopad 8, 2015 at 11:11 pm

      bardzo się cieszę, że smakowały:*

  • Reply Kate Listopad 14, 2015 at 9:00 pm

    Wyglądają pysznie i jaki zdrowy skład. Już wiem co zrobię w poniedziałek na podwieczorek 🙂

  • Reply podsumowanie roku - Mamy Sprawy - Blog parentingowyMamy Sprawy – Blog parentingowy Grudzień 30, 2015 at 12:42 pm

    […] pierwszym miejscu są placuszki z kaszy manny, a na drugim 5 sposobów na utrzymanie porządku przy […]

  • Reply Mama Alicji Styczeń 17, 2016 at 9:12 am

    Jestem mamą 4-miesięcznej Ali, która od małego ma problemy z brzuszkiem, a ponieważ karnię ją piersią, to muszę uważać na to co jem, bo potem mam nieprzespaną noc. Twoje przepisy sprawdzają się wyśmienicie. Dzięki!

    • Reply mamysprawy Styczeń 17, 2016 at 11:23 am

      😙 takie komentarze są bardzo motywujące 😉 bardzo mnie to cieszy, że jestem pomocna😙 życzę jak najmniej brzuszkowych problemów. Całuski dla Was dziewczyny

  • Reply Dominika Marzec 14, 2016 at 9:45 am

    Dodałam jednego zgniecionego banana i wyszły super 🙂

    • Reply mamysprawy Marzec 15, 2016 at 10:52 am

      oo ja tak jeszcze nie próbowała. Ale spróbuje 🙂

  • Reply Kasia Marzec 23, 2016 at 9:05 am

    a kasza manna ma być surowa?? w sensie sypka, czy najpierw ja ugotować?..

    • Reply mamysprawy Marzec 23, 2016 at 10:23 am

      sypka, wcześniej ją przez kilka minut namaczasz w mleczku

    Leave a Reply