Mama

te pozycje powinien obejrzeć każdy koneser dobrego jedzenia

Wrzesień 29, 2017

Jesień dała nam już o sobie znać. Niebawem większość wolnego czasu będziemy spędzać w naszych domach, pod kocykami. Długie wieczory są dobrym czasem na nadrobienie swoich zaległości w oglądaniu filmów, seriali czy innych programów. Staram się wybierać takie pozycje, które są wartościowe, poszerzają moje horyzonty i niosą za sobą konkretną wiedzę.

Całkiem niedawno na netflix.com trafiłam na rewelacyjną serię seriali dokumentalnych poświęconą najlepszym kucharzom Świata. I tak potoczyła się moja przygoda z pozycjami mówiącymi o jedzeniu w różnych ujęciach naszego życia.

Przytoczone przeze mnie ekranizacje tłumaczą sens maleńkich dań w najdroższych restauracjach świata. Ile razy słyszałam zniesmaczonych ludzi, którzy mówili; w życiu nie poszedłbym do restauracji, w której podano by mi mikro danie i na pewno nie zapłaciłbym za to tyle pieniędzy. Może nigdy nie pojawię się w tak prestiżowym miejscu, ale  przynajmniej wiem z czego wynika cena. Do takiej restauracji przychodzi się jak na przedstawienie, na którym nie tylko jesteśmy widzami, ale również degustatorami. A te maleńkie dania są przynoszone gościom co 3-4 minuty i w sumie podczas jednego posiłku goście jedzą kilkanaście różnych dań. Jeden mały kęs i następuje całkowita zmiana scenerii.

Wśród poleconych przeze mnie produkcji, znajdziecie również coś o naszym normalnym, codziennym jedzeniu.  O znaczeniu pożywienia w różnych zakątkach świata i o tym jak zmieniają się nasze zachowania związane z przygotowywaniem posiłków pod naporem działań wielkich koncernów produkujących przetworzoną żywność. Po obejrzeniu tych ekranizacji, nie jeden z Was zapragnie sięgnąć do korzeni, a z pewnością zwiększy się Wasza świadomość na temat tego co jemy.

CHEF’S TABLE

3 rewelacyjne sezony, każdy ukazujący po 6 znakomitych postaci ze świata kulinariów. Każdy odcinek pokazuje niesamowite umysł, które był w stanie wymyślić, danie o którym nam zwykłym śmiertelnikom się nawet nie śniło, z drugiej strony widzimy normalnych ludzi, mających swoje rodziny, problemy, jak każdy z nas. Polecam Wam zwłaszcza  odcinek z Massimo Boturra, właścicielem włoskiej restauracji, bardzo minimalistycznej, oraz odcinek z Francis Mallmann, człowiekiem gotującym w prawdziwej dziczy na otwartym ogniu. Całkowite zderzenie dwóch światów przygotowywania dań, dzieli ich bardzo wiele, ale łączy najważniejsze, wyjątkowa dbałość o wybór najlepszych składników.

CHEF’S TABLE FRANCE

Jeśli już obejrzycie wszystkie odcinki, a będziecie mieć ochotę na więcej możecie sięgnąć po sezon poświęcony wyłącznie francuskim kucharzom. Poznacie tutaj kucharza Alain Passard, który w swojej restauracji całkowicie zrezygnował z serwowania mięsa, czy Adeline Grattard, która łączy chińskie techniki gotowania z francuskimi składnikami.

The Mind of a Chef

David Chang, amerykański  restaurator, który podróżuje po świecie i próbuje różnych kuchni świata. Ekranizacje z jego udziałem są pełne humoru, ciekawostek z jego codziennego życia i bardzo bezpośrednie, nie ma w nich nadęcia i sztuczności.

Cooked

Ogień, woda, powietrze i ziemia jak te czynniki wpływają i kształtują sposób przyrządzania przez nas posiłków przez pokolenia.

Wybraliście coś dla siebie?

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Ania Październik 6, 2017 at 11:39 am

    Świetne propozycje, netflix to skarbnica dobrych programów kulinarnych!

  • Reply Oliwia Październik 12, 2017 at 10:50 pm

    Zdecydowanie muszę obejrzeć 🙂

  • Leave a Reply