Przepisy

pożywne batony na dobry początek dnia

Wrzesień 27, 2017

Dzisiaj pochwalę się Wam moim ostatnim odkryciem. Bardzo często robię domowe batony. Często taki  baton może zastąpić drugie śniadanie, czy być super zdrowym deserem. W takim domowym batonie można przemycić różne produkty, których normalnie nasze dzieci by nie zjadły, np suszone figi, które są bogate w wapń ( rewelacyjna opcja dla dzieci nie spożywających mleka krowiego ). Do tej pory domowe batony przygotowywałam w plastikowych pudełkach, było przy tym cudowania, a efekt wizualny zawsze był średni. Marzyły mi się batoniki, które  będą równe, kształtne, będzie je można szybko przygotować i  wziąć wygodnie do ręki. I słuchajcie znalazłam ! Znalazłam foremkę do robienia domowych batonów. W dodatku sama foremka jest śliczna, to maleńkie pudełeczko, które nie zajmuje wiele miejsca w lodówce. Jeśli nam się gdzieś śpieszy rano, a chcemy mieć pod ręką przekąskę, to możemy nawet wrzucić cały zestaw do torebki. Ale jeśli chcemy mieć przy sobie tylko jednego batonika, w zestawie znajdziecie małe torebeczki. Ale to nie wszystko, bo foremki można również używać w piekarniku do robienia pieczonych batoników.  A jeśli martwicie się, że braknie Wam pomysłów na zdrowe batony, to całkowicie nie musicie się martwić, bo w zestawie znajdziecie książeczkę z różnymi przepisami. 

Foremkę znajdziecie tutaj

A ja podzielę się z Wami moim ostatnim  przepisem, który uwielbiamy. Ilość składników dopasowana jest do właśnie tej foremki, ale jeśli jej nie macie możecie je zrobić w plastikowym pudełeczku, a potem pokroić batoniki.

  

      

 

Składniki: 

  • 1 szklanka suszonych fig
  • 3 łyżki masła orzechowego ( 100%)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1 szklanka orzechów nerkowca 
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 

Zblenduj figi na gładką masę ( jeśli figi są wyjątkowo twarde, możesz je na kilka minut zalać wrzątkiem). Dodaj masło orzechowe, miód, pół szklanki wiórków kokosowych i znów zblendować. Na koniec dodać migdały i zblednować tak, aby  były lekko wyczuwalne. Masa powinna bez problemu zbijać się w kulkę. Tak przygotowaną masę wyłóż do 6 foremek do 1/3 wysokości. Kolejnym etapem jest zblendowanie orzechów nerkowca, najpierw na pył, a następnie dodaj olej kokosowy. Powinniśmy uzyskać biały krem, do którego następnie dodaj wiórki kokosowe i znów zblenduj. Wyłóż krem do 6 foremek. Na koniec rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ciepłą wylej na batoniki. Foremki umieść do lodówce ( nie nakładaj foremki na foremkę ) po około godzinie batoniki są gotowe 🙂  

Smacznego !

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply anna Październik 9, 2017 at 2:04 pm

    Super! A wiadomo jaka jest wartość kaloryczna jednego takiego batona?

  • Leave a Reply