Kuchnia malucha

przepisy, dzięki którym pokochasz kaszę jaglaną

Maj 20, 2016

Kilkoma słowami wstępu. Nie, nie karmię swojego dziecka (ani nas), od rana do wieczora kaszą jaglaną, którą popijamy wodą źródlaną. Antek jak każde normalne dziecko zjadł już niejeden kawałek czekolady i zna smak kupnych ciastek i aż za dobrze wie gdzie pradziadek trzyma pierniczki. Jest dzieckiem jak każde inne, wie, że to co zapakowane w szeleszczący kolorowy papierek jest pyszne i słodkie. Fakt, do roczku Antosia, pilnowałam, aby potrawy, które zjadał nie były słodzone ani solone.  Dziadkowie i pradziadkowie dostali trochę w kość, bo byli przeze mnie mocno sztorcowani. Jednak widzę, że odniosło to zamierzony skutek, bo starają się do dzisiaj ograniczać cukier i sól i wybierają te lepsze kupne przekąski, choć małe grzeszki też się zdarzają. Na co dzień , kiedy nic nas nie kusi, staram się przygotowywać przekąski, których nie trzeba dosładzać cukrem i które są o wiele zdrowszymi zamiennikami słodyczy.

Powiem  Wam , że jeszcze kilka miesięcy temu nie widziałam, żadnej nadziei dla kaszy jaglanej. Była dla mnie sucha jak trociny pod krajzegą:). W dodatku, kiedy byłam na jakiejkolwiek diecie, ona stanowiła zazwyczaj jej podstawę. I robiłam ją głównie z jabłkiem i nigdy nigdy to nie było smaczne.

Na całe szczęście odkryłam kilka fajnych przepisów, dzięki którym udało mi się ujarzmić kaszę jaglaną, bo przecież kasza ta ma dużo przyswajalnego białka, oraz witamin z grupy B (B1,B2,B6). Nie zawiera glutenu, więc jest idealna dla alergików, ma działanie antywirusowe (może być domowym lekarstwem na katar). Kasza jaglana, dostarcza również do organizmu duże ilości witaminy E oraz lecytyny, która korzystnie oddziałuje na naszą koncentrację, ale także reguluje poziom cholesterolu. Natomiast krzemionka zawarta w kaszy wpływa na nasze kości.

Podsumowując kasza jaglana jest dobra dla małych i dużych.

Zacznijmy od mojego przepisu na patencie, z 4 tych samych składników zrobimy 3 smakołyki, które możemy robić stopniowo, na każdym etapie przygotowywania mamy gotowy jeden przysmak, i jeśli go nie zjemy możemy wykorzystać go w dalszej produkcji. To taki trochę jedzeniowy recykling. Lub możecie przejść od razu do konkretu.

Z ugotowanej kaszy jaglanej, suszonych daktyli, wiórków kokosowych i płatków migdałowych przygotujecie

słodką jaglankę na ciepło, jaglane kulki oraz ciasteczka. 

 

słodka jaglanka na ciepło jaglane kulkijaglane ciasteczka

Składniki na jaglankę na ciepło,  jaglane kulki, jaglane ciasteczka 

(jeśli chcecie wykonać wszystkie przepisy podwójcie lub potrójcie ilość składników)

1 torebka kaszy jaglanej (lub pół szklanki)

ok. 10 suszonych daktyli (możecie dodać więcej)

1/3 szklanki wiórków kokosowych

1/3 szklanki płatków migdałów, z czego część do jaglanki można uprażyć na suchej patelni

Kaszę gotujemy, jest to naprawdę bez różnicy czy ugotujecie ją na sypko, czy papkę:).  Do ugotowanej gorącej kaszy dodajemy daktyle i dokładnie blendujemy. Dodajemy wiórki i płatki migdałów i mieszamy. Na koniec przekładamy do miseczki i posypujemy prażonymi płatkami. I już mamy naszą jaglankę na ciepło. 

A co jeśli chcemy zrobić jaglane kulki? Bierzemy naszą dobrze wystudzoną jaglankę i forujemy z niej kuleczki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Kuleczki najlepiej smakują wyjęte prosto z lodówki.

No i pora na jaglane ciasteczka. Uwierzcie mi są boskie:)).  Formujemy niewielkie ciasteczka, wysokie na ok.  centymetr. Niech nie będą za cieniutkie.  Możecie wykorzystać również wcześniej niezjedzone kuleczki, o ile jakieś zostały:). Blacha, na której będziecie piec ciasteczka musi być dobrze wysypana mąką lub wyłożona porządnym papierem do pieczenia, taki za 2 zł nie zda egzaminu. Pieczcie przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

 DSC09825

Więcej przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej:

budyń jaglany

sernik jaglany 

jaglane kopytka

lub z wykorzystaniem płatków jaglanych

jaglane kulki mocy 

jaglanka 

Z lekko prażonej kaszy jaglanej możesz również przygotować panierkę do kotletów.Prażoną kaszę mielę na mąkę i obtaczam w niej kotlety. Możecie również wykorzystać płatki jaglane. Kotlety wyjdą bardzo soczyste, a taka jaglana mąka wcale się nie przypala.

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

Instagrama też mam :) tu 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply