Mama, Przepisy

Jak przygotować idealny poncz?

Czerwiec 9, 2017

Letnia pogoda i długie wieczory sprzyjają spotkaniom w gronie znajomych. A takim spotkaniom najczęściej towarzyszy oczywiście alkohol w różnej postaci. Dla mnie procenty powinny być smaczne, w żadnym wypadku nie powinny masakrować, czy doprowadzać do upadku moralnego. Nie bawią mnie spotkania, na których słyszę „ze mną się nie napijesz?” czy powiedzonka w stylu „no to na początek 3 szybkie..”, a za chwilę….. zgon.  Zawsze wychodzę założenia, że spotykamy się z ludźmi, nie z alkoholem. On powinien nam jedynie umilić czas, a nie stać się gościem honorowym. 

I tak w poszukiwaniu smaku idealnego, który daje poczucie iż nie pijemy jednak zwykłej oranżady, udało mi się skomponować pyszny poncz, lekko alkoholowy, delikatnie słodki i zarazem orzeźwiający. Nie powala po pierwszej szklance, więc można się nim delektować cały wieczór. 

Jak przygotować taki idealny poncz? Przepis znajdziecie poniżej. 

poncz owocowy  poncz z bacardi

Składniki: 

  • 0,7 l białego Wermuta  ( Martini Bianco)
  • 100 ml białego rumu (Bacardi Superior)
  • 1 l soku pomarańczowego 
  • 250 ml syropu malinowego 
  • 1 puszka brzoskwini razem z sokiem 
  • dowolne owoce ( banan, truskawki, kiwi, jabłka )
  • lód

Poncz najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, tak aby owoce mogły się nasączyć, wtedy wrażenia smakowe będą o wiele lepsze.

Pokrój w kostkę wszystkie owoce i umieść je w misie na poncz, wlej sok z brzoskwini i  pomarańczowy, syrop malinowy oraz alkohole. Dobrze jeśli wszystko było wcześniej schłodzone. Tak przygotowany poncz umieść w lodówce, a przed podaniem dodaj lód. 

Smacznego 🙂

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Anastazja Lipiec 30, 2017 at 8:32 am

    Mnie jakoś poncz nie wychodzi, nie potrafię pozyskać idealnego smaku.

    • Reply mamysprawy Lipiec 30, 2017 at 8:59 am

      spróbuj tego 😀 ja go uwielbiam, może i Tobie posmakuje

    Leave a Reply