Kulinaria

rozgrzewający napój na jesienne chłody – imbir, miód i cytryna

Październik 14, 2016

Kto doświadczył już jesiennych chłodów i poczuł się lekko przemarznięty? Ostatnie dwa lata spędziłam w dosyć cieplarnianych warunkach, nie musiałam wychodzić z domu przed godziną 8, w deszcz i wietrzysko. Jednak dobrze pamiętam to uczucie jakie towarzyszy człowiekowi, kiedy musi wyjść z domu o 5 20. I jeszcze gorsze, kiedy musi wygrzebać się z ciepłej pościeli o 4 50. Przeszywający dreszcz i to przestępowanie z nogi na nogę na przystanku autobusowym lub niecierpliwe czekanie w aucie aż ogrzewanie zacznie działać. Ale i słodkie spacerki z wózkiem przestają być już takie przyjemne i beztroskie, a zamieniają się w obowiązek zaczerpnięcia nieco świeżego powietrza i w ogóle wyjścia z domu.

Tak czy siak okazji do przemarznięcia, katarków i przeziębień będzie coraz więcej. Można łykać tableteczki wzmacniające odporność lub po prostu przygotować sobie miksturę, która nas rozgrzeje, a kiedy się rozchorujemy wspomoże nas w chorobie, taki domowy Fervex.

Trzy składniki. Imbir, który ma właściwości lecznicze i mocno rozgrzewa. Miód, który również leczy przeziębienie i koi ból gardła. I oczywiście cytryna zawierająca rutynę, która zapobiega utracie witamy C.  To wszystko składa się na napój, który ma nas postawić na nogi :).

dsc08304

dsc08323

dsc08319
dsc08348

Składniki: 

4 plasterki imbiru

sok z połówki cytryny

4 łyżki miodu

litr wody

Kilka uwag na początek. Miód podgrzany do temperatury powyżej 40 stopni zaczyna tracić swoje właściwości lecznicze, dlatego dodajcie go, kiedy Wasz napój nieco ostygnie.  Imbir jest dosyć intensywny, jeśli lubicie ostry smak, możecie pogotować go dłużej, jeśli nie zalejcie go tylko wrzątkiem i chwile odczekajcie.

Plasterki imbiru zalać wrzątkiem, dla lepszego efektu można chwilę pogotować. Kiedy napój przestygnie, przecedzić, dodać miód, sok z cytryny. Najlepiej pić letnie.

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój Fanpage o tutaj.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply MartynaG.pl Październik 17, 2016 at 10:47 am

    Ja uwielbiam taki „trunek” ! Uwielbiam i kojarzy mi się od zawsze właśnie z tą burą jesienią…

  • Reply Agata Październik 21, 2016 at 4:55 pm

    Uwielbiam i stosuję. Mamy w kuchni filtr molekularny z naturalną mineralizacją i na tej wodzie parzymy imbirową herbatkę.

  • Leave a Reply