Kuchnia malucha, Przepisy

Sernik jaglany z pysznym spodem orzechowym i odrobin膮 sielanki

Czerwiec 22, 2016

Chyba powinnam zosta膰 ambasadork膮 kaszy jaglanej 馃檪 Wykorzystuje j膮 聽niemal偶e w ka偶dym deserze.

W dzisiejszym po艣cie mam dla Was ala sernik na zimno z mas膮 jaglan膮 w dw贸ch wariantach smakowych i podany na dwa sposoby, tradycyjnie i w s艂oiku. Oba serniki r贸偶ni膮 si臋 nieco konsystencj膮 i smakiem. Ten w s艂oiku zosta艂 przygotowany bez dodatku 偶elatyny do truskawek, a sp贸d聽jest o wiele bardziej kremowy. Jest gotowy do konsumpcji praktycznie od razu po przygotowaniu. Natomiast sernik w tradycyjnej formie, z racji tego, 偶e musia艂 si臋 jako艣 prezentowa膰, w masie truskawkowej ma聽dodatek 偶elatyny a w spodzie wi臋cej p艂atk贸w owsianych.

DSC02513

DSC02499

DSC02517

DSC02269

Sernik jaglany podany w spos贸b tradycyjny (masa orzechowa)

G贸ra:

  • 0,5 kg truskawek聽
  • 4 艂y偶ki 偶elatyny聽
  • 1/2聽szklanki聽gor膮cej wody
  • 4 艂y偶ki dowolnego s艂odziwa (ja da艂am ksylitol)

Masa:聽

  • 2 woreczki kaszy jaglanej (200 gram)
  • 1 1/2 szklanki nerkowc贸w聽
  • 1 szklanka聽mleka (polecam kokosowe lub migda艂owe)
  • opcjonalnie dos艂odzi膰 wg uznania聽

Sp贸d:聽

  • 2 szklanki dowolnych orzech贸w (da艂am cz臋艣膰 laskowych i cz臋艣膰 brazylijskich)
  • 3 艂y偶ki kakao聽
  • 3/4聽szklanki mleka聽
  • 1 szklanka p艂atk贸w owsianych聽

We wrz膮cej wodzie rozpuszczam 偶elatyn臋 i odstawiam do wystygni臋cia. Miksuj臋 tryskawki, dos艂adzam i 艂膮cz臋 z 偶elatyn膮 i odstawiam.

Gotuj臋 kasz臋 jaglan膮 zgodnie ze wskaz贸wkami na opakowaniu. Mo偶ecie to zrobi膰 troszk臋 wcze艣niej, aby kasza mia艂a troch臋 czasu, aby wystygn膮膰. W mi臋dzy czasie miel臋 orzechy a偶 uzyskam krem. Dok艂adam ostudzon膮 kasz臋, dolewam mleko i wszystko razem blenduj臋 ( nie wystarczy jedynie zmiksowa膰), masa musi by膰 idealnie kremowa. Sprawdzam smak i dos艂adzam.

Je艣li u偶ywam orzech贸w laskowych, wcze艣niej je pra偶臋 na suchej patelni, a偶 ich sk贸rka zacznie p臋ka膰. Nast臋pnie w Thermomixie na obrotach wstecznych na 5 miksuj臋, dzi臋ki czemu 艂upinki odpadaj膮. Na koniec oddzielam orzechy od 艂upinek przy u偶yciu sitka z du偶ymi oczkami. Mo偶ecie spr贸bowa膰 to zrobi膰 u偶ywaj膮c woreczka i wa艂ka. Wrzu膰cie orzeszki do worka i lekko przewa艂kujcie. Nie przejmujcie si臋 je艣li nie uda Wam si臋 ca艂kowicie usun膮膰 skorupek, nie wp艂ynie to a偶 tak mocno na smak.

Tak przygotowane orzechy miel臋 na krem, dodaj臋 mleko, kakao i p艂atki owsiane. Powsta艂a masa powinna by膰 elastyczna, ale dosy膰 twarda, tak aby powsta艂 nam zwi臋z艂y聽sp贸d.

Orzechowo-kakaow膮 mas膮 wyk艂adam d贸艂 tortownicy. Nast臋pnie przelewam mas臋 jaglan膮. Wszystko dok艂adnie rozsmarowuj臋, aby nie pozosta艂y puste przestrzenie, mo偶ecie postuka膰 blaszk膮. Na koniec przelewam zmiksowane truskawki z 偶elatyn膮. I do lod贸wki na min 5 godzin.

Sernik jaglany podany w s艂oiku (masa o smaku pomara艅czowym) porcja na 4 du偶e s艂oiczki聽

G贸ra:

  • 1/2 kg zmiksowanych truskawek聽
  • opcjonalnie dos艂odzi膰 wg uznania聽

Masa:

  • 2 woreczki kaszy jaglanej (200 gram)
  • 1/2 szklanki soku pomara艅czowego聽
  • 1/2 szklanki mleka (polecam kokosowe lub migda艂owe)
  • opcjonalnie dos艂odzi膰 wg uznania

Sp贸d聽

  • 1 1/2 szklanki nerkowc贸w / orzech贸w brazylijskich聽
  • 2 艂y偶ki kakao聽
  • 1/2 szklanki mleka聽
  • gar艣膰 p艂atk贸w owsianych聽

Nerkowce miel臋 na krem, dodaj臋 mleko i kakao, miksuj臋, aby wszystko idealnie si臋 po艂膮czy艂o. Na koniec p艂atki owsiane i zn贸w mieszam. Wyk艂adam 聽s艂oiczki orzechow膮 mas膮.

Ugotowan膮 kasz臋 miel臋 na g艂adk膮 mas臋, dodaj臋 mleko i sok. Miksuj臋 dok艂adnie i sprawdzam smak, ewentualnie dos艂adzam. I kolejno teraz mas臋 jaglan膮 pakuj臋 do s艂oiczk贸w.

Na koniec wlewam zmiksowane truskawki.

Najlepiej smakuje sch艂odzone :))) I nie wiem czy zdajecie sobie z tego spraw臋, ale taki serniczek mo偶e pe艂ni膰 rol臋 nie deseru, a 艣niadanie :)))

Smacznego !!!!!!!

Chcesz by膰 na bie偶膮co z moimi nowymi postami? Polub m贸j fanpage o tutaj.

Instagrama te偶 mam 聽tu聽

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply M艂oda Mama Czerwiec 26, 2016 at 7:00 am

    Jad艂am ciasto z kasz膮 jaglan膮 i by艂o pyszne.
    Pozdrawiam

  • Leave a Reply