Kulinaria

Słodkie menu na spotkanie w kobiecym gronie

Październik 18, 2017

Kilka tygodni temu miałam przyjemność pomagać w przygotowaniach i oczywiście uczestniczyć w cudnym wieczorze panieńskim Panny Joanny. Asia miała konkretny pomysł na swój wymarzony wieczór panieński, dlatego sama zajęła się dekoracjami i przygotowała większość słodkości. Miało być subtelnie, kobieco i uroczo, zamiast loży w klubie, ploteczki do białego rana w miłym towarzystwie. W pierwotnej wersji przyjęcie miało odbyć się nad wodą, ale niestety nie pozwoliła nam już na to pogoda, dlatego przeniosłyśmy całą imprezę do mojego salonu, ale mimo to i tak wyszło naprawdę pięknie. Udało mi się nawet oddelegować moich chłopaków do dziadków na całą noc, więc miałyśmy całą chatę tylko dla siebie.  Ja wspólnie z siostrą Asi, która była jej świadkową pomagałyśmy już tylko w dograniu całości, przygotowałyśmy również kilka słodkości i innych przekąsek. I zajęłyśmy się oczywiście jeszcze jedną sprawą, na którą już nasza przyszła panna młoda nie miała wpływu, a mianowicie niespodziankami i zadaniami, ale o tym będzie kolejny post. Dzisiaj na tapetę biorę nasze menu, które może rewelacyjnie sprawdzić się na każdym przyjęciu w babskim gronie. 

Te wszystkie piękne zdjęcia wykonała Agnieszka Szulc, która prowadzi studio fotograficzne Wonderwall 🙂

 

Poncz 

  • 0,5 l białego Wermuta  ( Martini Bianco)
  • 100 ml białego rumu (Bacardi Superior)
  • 1 l soku pomarańczowego 
  • 100 ml syropu malinowego 
  • 1 puszka brzoskwini razem z sokiem 
  • dowolne owoce ( banan, truskawki, kiwi, jabłka )
  • lód

Poncz najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, tak aby owoce mogły się nasączyć, wtedy wrażenia smakowe będą o wiele lepsze.

Pokrój w kostkę wszystkie owoce i umieść je w misie na poncz, wlej sok z brzoskwini i  pomarańczowy, syrop malinowy oraz alkohole. Dobrze jeśli wszystko było wcześniej schłodzone. Tak przygotowany poncz umieść w lodówce, a przed podaniem dodaj lód. 

 

Deser z chia ( ok. 10 dużych porcji ) 

  • 0,5 litra mleka kokosowego 
  • 10 łyżek nasion chia
  • 0,5 kg truskawek lub innych owoców
  • dowolne słodziwo 

Chia najlepiej nastawić dzień wcześniej lub z samego rana, jeśli spotkanie odbędzie się późnym wieczorem. Do mleka wsypujemy nasiona chia, mieszamy i odkładamy do lodówki. Kiedy chia będą już gotowe ( wytworzy się specyficzna galaretka ) zblenduj owoce z dodatkiem dowolnego słodziwa. Wykładaj do połowy wysokości pucharków zmiksowane owoce, a następnie chia 

 

Deser prosta Pavłova (ok. 10 porcji) 

  • mały woreczek kupnych bez  
  • 1 serek mascarpone 
  • 2 śmietany 36 % 
  • dowolne owoce np. maliny i borówki 

Ubij śmietanę ( w suchym naczyniu, ubijaj na wysokich obrotach przez krótki czas ), następnie dodaj mascarpone, nie przedłużaj ubijania, bo w innym przypadku śmietana się zważy. Na dno pucharków pokrusz po kilka bez następnie nałóż masę z bitej śmietany i mascarpone i dodaj kilka owoców, w zależności od wysokości pucharków powtórz kilka razy tą czynność. Odstaw przed podaniem do lodówki. 

Przepisy na:

Lemoniadę ogórkową 

Czekoladowe muffiny z malinami 

Tartaletki z lemon curd 

Mini ptysie z różową pianką 

znajdziecie u >>> Asi (KLIK)

W ostatnim momencie pomyślałyśmy, że bardzo miłym akcentem byłby również tort. Nie miałyśmy już czasu na upieczenie takiego domowej  roboty, a i  z naszymi umiejętnościami byłby problem , a torty z cukierni ostatnio bardzo mocno mnie rozczarowują, dlatego skorzystałyśmy z mojego pewniaka, tortu lodowego Conditorei Coppenrath Wiese o smaku brzoskwiniowym. Kosztuje nie całe 40 zł, a zawsze wszystkim niesamowicie smakuje, także jeśli będziecie kiedyś w kropce, polecam Wam bez wahania takie właśnie rozwiązanie. Siostra Asi przygotowała jeszcze mini girlandę na tort, dzięki czemu idealnie wpasował się w klimat. 

dekoracja stołu – kwiatoprzestrzeń

balon love – Magic Party

Co myślicie o  wieczorze panieńskim w takiej formie ? Wpadłybyście? 😀

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply wyniki-lotto.net Październik 18, 2017 at 9:11 pm

    Pięknie to wszystko wygląda.

  • Reply MartynaG.pl Październik 19, 2017 at 8:58 am

    Po prostu perfekcyjnie! Nie wiem co tu dodać 🙂
    Chętnie bym się na takie babskie przyjęcie wkręciła!

  • Reply Justyna Listopad 4, 2017 at 4:34 pm

    Naprawdę całość wygląda przepięknie 🙂 Deserki to mistrzostwo świata. P.S. Piękny salon! 🙂

  • Reply Restauracje Kraków | DaPietro Listopad 10, 2017 at 2:02 pm

    Przepiękne i wręcz przepyszne fotografie, na widok których ślinka sama leci! Z pewnością wieczór panieński będzie zapamiętany na całe lata, nie tylko przez samą okazję, ale przez te pyszności na stole i pięknie przygotowane trunki. 🙂
    Pozdrawiamy serdecznie – DaPietro

  • Leave a Reply