Przepisy

Smaki dzieciństwa – tosty francuskie

Październik 29, 2015

Moje pierwsze tosty francuskie zrobiłam z książki kucharskiej z przepisami Kubusia Puchatka. Wtedy z bratem nazywaliśmy je po prostu chlebem maczanym w jajku i do ich przyrządzenia wykorzystywaliśmy raczej czerstwe pieczywo. Dzięki czemu chlebek dostawał drugie życie:). Całkiem niedawno odkryłam, że to co jadłam w swoich młodych latach nazywa się tostami francuskimi. Miałam nawet śmieszną pogadankę z moim bratem w tym temacie. Chcąc zabłysnąć swoją nową wiedzą, zapytałam się czy zrobi na śniadanie tosty francuskie. A on na to z konsternacją na twarzy, mówi, że takich ekskluzywnych dań to on nie potrafi niestety robić. Dopiero jak mu wyjaśniłam, że chodzi o nasz chleb maczany w jaku, przyznał, że teraz jako student, je je prawie codziennie, bo są bardzo szybkie i tanie w wykonaniu.

Co zrobić aby tosty francuskie były jeszcze pyszniejsze? Najlepiej zrobić je z chałki, dodać cynamon, odrobinę mleka.

Składniki na tosty francuskie

Cała chałka ( nie musi być świeża)

3 jajka 

1/3 szklanki mleka krowiego lub owsianego

łyżka cynamonu. 

Niektórzy lubią tosty francuskie w wersji wytrawnej. Jednak my zawsze jemy je na słodko. Kiedyś jadłam je wyłącznie z miodem. Jednak smak miodu jest dla mnie zbyt intensywny. Ja swoje tosty jem z syropem z agawy. Jest bardzo podobny w smaku do miodu, ma jednak lżejszą konsystencje i jest mniej słodki i lepiej się go dozuje.

       DSC05973 tosty francuskie

Chałkę kroimy grubo. Dzięki czemu z zewnątrz powstanie chrupiąca skorupka, a wewnątrz będziemy mieć lekką i puszystą chałkę. Jajka roztrzepujemy z mlekiem w głębokim talerzu i dodajemy cynamon. Moczymy po kolei kromki chałki, nie za długo, aby nie nasiąkły.  Od razu kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem. Czekamy do zarumienienia i ściągamy z patelni. Niestety nie jest to propozycja na fit śniadanko. Tosty obciekają tłuszczyskiem. Obowiązkowo należy je odsączyć z oleju na ręczniku papierowym. Są jednak warte grzechu :).

chleb z jajkiem

DSC05979

tosty francuskie

A Wy macie jakieś swoje danie z dzieciństwa, które uwielbiacie do dzisiaj?

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój Fanpage o tutaj.

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply dogside.pl Październik 29, 2015 at 8:28 pm

    A widzisz, ja też nie wiedziałam, że chleb maczany w jajku ma tak wykwintną nazwę, a do dzisiaj go chętnie przyrządzam. Mój Bartek tego dania nie znał, jak pierwszy raz mu zrobiłam to był zachwycony.

    Jednak na chałkę chyba bym się nie odważyła i nie przepadam za cynamonem, wolę tradycyjną wersję, jednak pomysł bardzo ciekawy, zwłaszcza dla lubiących słodkości.

  • Reply asia/wkawiarence.pl Październik 29, 2015 at 9:55 pm

    ostatnio tak mi wszystko na słodko smakuje, że aż te tosty, które znam doskonale jutro upichcę na śniadanie 🙂

  • Reply Justyna Listopad 2, 2015 at 12:07 pm

    Jajochleb! 🙂 Ja zawsze na wytrawno – czasem z żółtym serem, najczęściej jednak bez dodatków, jedynie przyprawione papryką i ziołami prowansalskimi 🙂 faktycznie łatwy sposób na uratowanie chleba przed wyrzuceniem!

  • Reply Sylwia Listopad 2, 2015 at 2:57 pm

    Hmm nie wiedziałam, że potrawa chętnie spożywana przeze mnie w dzieciństwie ma tak wykwintną nazwę 🙂 U mnie cynamonu nie było – za to sól i pieprz. Niektórzy lubili polewać ketchupem, ja wolałam „na sucho” 🙂
    Lubiłam też kromkę chleba z plastrem żółtego sera podsmażone na zakrytej patelni. Wtedy ketchup już obowiązkowo!

  • Reply daywithcoffee Listopad 2, 2015 at 6:20 pm

    I już wiem co będę mieć dzisiaj na kolację! Uwielbiam takie tosty, dzięki za przypomnienie o nich. Do tego dobra kawa i moja ulubiona wersja z dżemem:)

    P.S. Świetne zdjęcia!

    • Reply mamysprawy Listopad 3, 2015 at 1:42 pm

      Dziękuję Ci bardzo :* Staram się jak mogę

  • Reply Kasia Szreder Listopad 3, 2015 at 6:23 pm

    U mnie zwały się chlebem na jajku 🙂 Wersja wytrawna 🙂 Na słodko odkryłam dopiero rok temu, pycha.

  • Leave a Reply