Przepisy

dwa sosy paprykowe i niezliczona ilość obiadowych możliwości

Wrzesień 20, 2016

Lubię przetwory, które nie są jedynie dodatkiem do obiadu, a tworzą jego bazę i tym samym podsuwają nam jakiś pomysł. Dwa sosy na bazie papryki, bardzo odmienne w smaku,  pozwolą Wam stworzyć pyszne, aromatyczne, wyraziste w smaku dania. Od kilku lat szalejemy za sosem paprykowym (ten ciemniejszy), który bardzo często wykorzystujemy do pizzy. Drugi słoiczek to sos paprykowy słodko-kwaśny, który rewelacyjnie smakuje z mięsem mielonym, ale też z kawałeczkami kurczaka.

dsc07178

dsc07241

Sos/przecier paprykowy

Składniki:
– 3 kg oczyszczonej papryki
– 2 łyżeczki chilli
– 500 g cukru
– 8 łyżeczek soli
– 500 ml oleju
– 1 szklanka octu
– 4 słoiczki koncentratu pomidorowego najlepiej Pudliszki
– 4 ząbki czosnku
– 3 liście laurowe

Paprykę zmieliłam w maszynce, dodałam chilli, cukier, sól i olej. Gotowałam przez 15 minut.

Po tym czasie dodałam ocet, koncentraty pomidorowe,  przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i gotowałam przez kolejne 5 minut.  Bardzo gorący sos nałożyłam do słoiczków i odwróciłam, kiedy sos ostygł  sprawdziłam, czy zakrętka zrobiła się wklęsła.

 

Sos paprykowy słodko-kwaśny

Składniki:
2,5 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg papryki (różne kolory)
1 puszka ananasów
6 ząbków czosnku
1 szklanka cukru
100 ml octu
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki soli
2 łyżki musztardy
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pomidory ugotowałam i przetarłam przez sito. Cebulę pokroiłam w piórka, paprykę w kostkę, a czosnek przecisnęłam przez praskę i wszystko połączyłam z pomidorami. następnie całość gotowałam przez 20 min. Na koniec dodałam pokrojonego ananasa, cukier, ocet, przyprawy i musztardę. Gotowałam przez chwilkę. Mąkę ziemniaczaną wymieszałam z syropem z ananasów i zaprawiłam nim nasz wywar. Gotowałam jeszcze przez ok. 10 min, często mieszając. Bardzo gorący sos nałożyłam do słoiczków i odwróciłam, kiedy sos ostygł sprawdziłam, czy zakrętka zrobiła się wklęsła.

Do czego możecie wykorzystać te sosy?
Sos / przecier paprykowy jest przede wszystkim świetny jako sos do pizzy, Wasza pizza nie będzie już nigdy taka jak kiedyś.  Świetnie smakuje jako sos do nachosów :).
Sos słodko – kwaśny możecie wykorzystać do szybkiego leczo, wystarczy, że wkroicie parówkę. Możecie też przygotować bezmięsne danie chińskie, dodajcie jedynie ryż lub mięsne z kawałkami kurczaka. Przygotujcie nadziewane cukinie z dodatkiem mięsa mielonego.

A może Wy macie już jakiś pomysł, do czego moglibyście wykorzystać te sosy?

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj, a żaden nowy wpis Ci nie umknie.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply mamashouse Wrzesień 20, 2016 at 10:42 pm

    Słoiczki z tymi sosami z pewnością zagoszczą w mojej kuchni. Bardzo ciekawe przepisy.

  • Reply 0lja Wrzesień 21, 2016 at 4:54 pm

    pycha

  • Leave a Reply