Przepisy

świąteczny sernik z piernikowym spodem

Grudzień 21, 2016

Ostatni raz robiłam ten świąteczny sernik z piernikowym spodem  dwa lata temu. Przez ostatnie 2 lata nie upiekłam żadnego sernika. A kiedyś potrafiłam je robić co tydzień. Wszystko przez  Antkowe uczulenie na krowie mleko. I praktycznie dałam sobie spokój z wypiekami i innymi daniami z zawartością krowiego mleka.  Jednak kilka dni temu Darek zaczął coś przebąkiwać, że blog, że internet, że nie mam czasu, a kiedyś to robiłam mu taki fajny sernik. Coś jeszcze o sprzątaniu wspominał 🙂 , ale skupiłam się na serniku. I w ramach rehabilitacji i poprawy jakości naszego związku upiekłam facetowi ten sernik. Miałam obawy, czy jeszcze pamiętam jak go zrobić, ale wyszedł całkiem taki jak trzeba. I w ten oto sposób upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu, i mężczyzna zadowolony i mam dla Was przepis i zdjęcia.

 

świąteczny sernik z piernikowym spodem

sernik z piernikowym spodem

sernik z piernikowym spodem sernik z piernikowym spodem sernik piernikowy

sernik z piernikowym spodem

świąteczny sernik z piernikowym spodem 

piernikowy spód:

  • 200 gram herbatników
  • 4-5 łyżek masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao

masa serowa:

  • 1 kg twarogu w wiadereczku
  • 5 żółtek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju

dekoracja

  • 3 łyżki nutelli

Herbatniki zmiel na proszek. Dodaj masło, kakao, przyprawę i cynamon i wszystko razem zmiksuj. Sprawdź konsystencję, nie może być zbyt sypka, ale też nie może być zbyt kleista. Ciasto można na kilkanaście minut włożyć do lodówki.  Gotowe ciasto na spód wyłóż na dnie okrągłej foremki. Dobrze ugnieć. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Następnie twaróg, żółtka, 2 opakowania budyniu, mleko, olej i cukier umieść w wysokiej misce i wszystko razem miksuj aż uzyskasz jednolitą masę. Masę serową przełóż do foremki z podpieczonym spodem. Piecz przez 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po 20 minutach przykryj sernik papierem do pieczenia.

Sernik potrzebuje kilku godzin na wystygnięcie. Kiedy stężeje możecie go dowolnie udekorować. Ja przy pomocy szprycy i nutelli zrobiłam takie proste choinki, które podpatrzyłam właśnie na stronie nutelli.

Smacznego !

 

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój Fanpage o tutaj.

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply Zwykła Matka Grudzień 21, 2016 at 7:03 pm

    Wygląda fantastycznie! Ja nie próbowałam jeszcze takiej opcji, co najwyżej herbatniki dawałam ciemne na spód 🙂

  • Reply Borsia Matka Grudzień 28, 2016 at 3:50 pm

    Będziemy próbować 😉 Ja do tej pory robiłam na spodzie z Twixów 😉

  • Reply Anita Styczeń 26, 2017 at 7:45 am

    O kurcze, wygląda pięknie, tak samo musi też smakować.

  • Leave a Reply