Przepisy

tarta owsiana z jagodami

Lipiec 21, 2015

Podobno moja tarta owsiana była za mało słodka, ale zniknęła w ciągu 10 minut 🙂 Więc dla wielbicieli prawdziwych słodkości polecam dodać na spód masę krówkową, zamiast rozgniecionych jagód. Myślę, że wtedy będzie bosko :).  I jeszcze jedna sprawa. Dawno nie robiłam, nie jadłam budyniów, kupiłam budyń Delecty i byłam zaskoczona, bo wyszedł rewelacyjny i  kremowy. Chyba, że była to zasługa mleka sojowego o smaku waniliowym, ale nie wydaje mi się. W każdym bądź razie Darek zjadł aż miseczkę nieposłodzonego budyniu, więc uwierzcie mi, że musiał być pyszny. Natomiast owsiany spód nie wymaga żadnych poprawek. Moim zdaniem jest rewelacyjny.

Składniki:

Spód:

240 g mąki owsianej

1 jajko

1 żółtko

2 łyżki cukru

150 g masła/oleju

1/2 szklanki płatków owsianych

Masa:

Budyń śmietankowy 

mleko (w ilości podanej na opakowaniu)

3 łyżki masła

plus owoce do posypania

Wszystkie składniki na spód oprócz płatków owsianych zagniatamy na jednolitą masę na końcu dodajemy połowę płatków owsianych (resztę wykorzystamy do posypania formy), owijamy folia spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na 20 minut.

W międzyczasie robimy budyń i miksujemy razem z masłem.

Z jednej porcji ciasta, wychodzą dwie tarty, więc jedną część możecie śmiało zamrozić na następny raz lub zrobić dwie od razu :).

Posypujemy formę resztą płatków owsianych i rozgniatamy palcami ciasto, następnie widelcem nakłuwamy.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 35 minut.

Na ciepłe ciasto, ale nie gorące wysypujemy garść jagód, które rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy masę budyniową, na koniec dodajemy resztę jagód.

Smacznego 🙂

A jeśli jesteście ciekawi innych przepisów z użyciem mąki owsianej to zapraszam Was na moje totalnie owsiane naleśniki

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj, a żaden nowy wpis Ci nie umknie. 

 

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply Kasia Harężlak Lipiec 22, 2015 at 1:35 pm

    Uwielbiam jagody <3 Zapisuję przepis!

  • Reply Kasia Szreder, HaloMisiu Lipiec 23, 2015 at 9:15 pm

    Chciałabym, aby taka tarta pojawiła się w magiczny sposób na moim stole 🙂

    • Reply mamysprawy Lipiec 23, 2015 at 9:33 pm

      hahahha:) hmmm jakby Ci tu pomóc!?

  • Reply Catastrophe Waitress Lipiec 30, 2015 at 6:00 pm

    Tarty nie będę teraz piekła, ale na budyń to mi takiego smaka narobiłaś, że zaraz sobie pójdę zrobić! 😉

  • Reply nakolkach.com Lipiec 8, 2016 at 3:29 pm

    Właśnie robię 🙂 Zobaczymy co mi z tego wyjdzie 🙂

    • Reply mamysprawy Lipiec 9, 2016 at 10:04 am

      Jestem ciekawa rezultatów ;)))) mam nadzieję, że będzie smakować Tobie i Twoim chłopakom ;)))

    Leave a Reply