Kuchnia malucha, Przepisy

tradycyjne omlety

Luty 17, 2016

 

DSC04753

Panuje teraz moda na wszechobecne pankejki. No niestety nie jestem w nich najlepsza. Jakbym się nie starała moje pankejki zawsze zalatują proszkiem do pieczenia i nie smakują rewelacyjnie.

Za to robię świetne omlety. Takie, jakie pamiętam z czasów swojego dzieciństwa. Taki omlet  cechował się tym, że nie byłam w stanie zjeść jednego do końca. Był puszysty  i bardzo sycący. Oczywiście najlepiej smakował z nutellą i szklanką zimnego mleka.

Ja troszkę odświeżyłam przepis na mamine omlety i nie smażę ich na oleju. Kiedyś myślałam, że to niemożliwe. Dzisiaj chyba po prostu patelnie są lepsze i omlety tak nie przywierają.

Składniki na tradycyjne omlety

4 jajka

1 szklanka mąki

4 łyżki o słodziwa ( syrop klonowy)

Białka ubijam na sztywną pianę w trakcie dodaję syrop klonowy. Pamiętajcie, że naczynie, w którym ubijacie musi być całkowicie suche. Następnie dodaję po jednym żółtku dalej miksując, ale już na mniejszych obrotach. Na koniec miksując na najmniejszych obrotach, dodaję powolutku mąkę, najlepiej jeśli będzie przesiana przez sito, ale nie zawsze to robię.

Na rozgrzaną patelnię ( bez oleju) kładę po jednej łyżce puszystego ciasta i delikatnie rozcieram. Możecie zrobić też jednego dużego omleta. Opiekam z każdej strony i gotowe 🙂tradycyjne omlety

jak zrobić omlety

omlety

omlety jak pankejki

omlety z czekoladą

omlety

 

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

Instagrama też mam :) tu 

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply Ene-Due Luty 19, 2016 at 9:00 am

    Omlety do zrobienia zawsze wydawały mi się strasznie trudne. Ale Twój przepis jest bajecznie prosty! Wypróbuję jutro na śniadanie. W weekendy można się tak pobawić 😀

  • Reply Zwykła Matka Luty 19, 2016 at 1:24 pm

    Kurde , dzięki!!! Może wreszcie wyjdą mi tak jak powinny 🙂

  • Reply asia/wkawiarence.pl Maj 31, 2016 at 8:23 am

    uwielbiam omlety i tym moim uwielbieniem niedawno zaraziłam moje maluchy. Nasze są ciut większe, z odrobina mąki. Taki na śniadani. I w dwóch wersjach na słodko jak Wasze lub z pomidorami i świeżą bazylią.

    • Reply mamysprawy Maj 31, 2016 at 6:49 pm

      moja mama też robiła takie duże. Ale takie malutkie lepiej mi się przewraca :)))

    Leave a Reply