Kulinaria

tradycyjne pierniczki

Grudzień 13, 2016

Możemy iść do cukierni i kupić gotowe, piękne i przepyszne pierniczki. Zajmie to nam niewiele czasu, a i pieniądza dużego nie stracimy. Stracimy za to coś innego, tę jedyną w swoim rodzaju magię Świąt i wyjątkową celebrację prostych, a jednak ważnych chwil. Zwłaszcza jeśli w domu mamy takiego małego skrzata. Dla niego kilogram mąki oznacza coś więcej, to przygoda życia i niezła zabawa. To poznawanie tradycji i kodowanie w tej małej główce, że tych kilka grudniowych dni z jakiegoś powodu jest ważnych i wyjątkowych, a przede wszystkim bardzo rodzinnych. Dlatego mimo tego rozgardiaszu, chaosu, mąki na podłodze, kilku krzywych ciastek, rezygnuję z tych kupnych idealnych pierniczków. Chcę tworzyć tą świąteczną  atmosferę, dla Niego, dla siebie, dla nas. Bo te najzwyklejsze, proste i błahe zajęcia jak wspólne pieczenie pierniczków budują więzi i najzwyklejsze grudniowe dni zamieniają w coś niezwykłego i magicznego. Tak po prostu.

Poniżej znajdziecie przepis na tradycyjne żytnie pierniczki, które muszą troszkę poleżakować, najlepiej w zamkniętym pojemniku z kawałeczkiem jabłka (jabłko wymieniajcie codziennie na świeże). Po kilku dniach zaczynają mięknąć. Jeśli nie chcecie czekać aż tak długo, tutaj znajdziecie przepis na pierniczki Babci Danusi, one są już miękkie na drugi dzień:).

dsc01641

dsc01656

dsc01658

dsc01667

dsc01658

dsc01710

dsc01776

dsc01846

dsc01892

dsc01931

dsc02013

dsc01959
dsc02024

dsc02040

dsc02039

dsc02054

dsc02055

 

Tradycyjne żytnie pierniczki  (przepis na pierniczki z mąki pszennej tutaj)

Ciasto: 

  • 500 gram mąki żytniej typ 720 (jeśli dostaniecie tylko typ 2000 przesiejcie ją kilka razy, tak aby zrobiła się prawie biała)
  • 260 gram miodu
  • 100 gram masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 kieliszek wódki

Lukier królewski

  • 1 białko
  • 1,5 szklanki drobnego cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Miód, masło oraz  przyprawę do piernika rozpuść w garnku. Przesiej mąkę razem z sodą. Lekko przestudzony miód, jajko, przesianą mąkę, kieliszek wódki połącz i wyrabiaj do uzyskania idealnie gładkiego ciasta. Wałkuj póki ciasto jest miękkie. Potem może okazać się to niemożliwe. Jeśli ciasto w czasie wyrabiania wyda Ci zbyt suche, dodaj odrobinę podgrzanego miodu. Z wywałkowanego ciasta wycinaj dowolne kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut. Najlepiej zrób jedną testową porcję z mniejszą ilością pierniczków, ponieważ pierniczki bardzo szybko się przypalają i wtedy stają się nie jadalne.

Aby przygotować lukier królewski w pierwszej kolejności roztrzep delikatnie białko do uzyskania pianki (możesz to zrobić mikserem) i dodaj sok z cytryny. Następnie zacznij partiami dodawać cukier, cały czas miksując na niewielkich obrotach. Miksuj tak minimum 10 minut. Lukier powinien być gęsty, świecący i lejący. Do dekoracji pierniczków wykorzystałam woreczek z IKEA, rozłożyłam go w szklance, co ułatwiło mi nakładanie lukru. Następnie w jednym rogu zrobiłam maleńką dziurkę.

Pierniczki przechowujcie przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku razem z kawałeczkiem jabłka (codziennie wymieniajcie na nowe), aż zmiękną.

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój Fanpage o tutaj.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Salusiowo.blogspot.com Grudzień 15, 2016 at 3:27 pm

    Uwielbiam pierniczki! Uwielbiam święta.. ten czas.. klimat.. magię! Przepiękne te wasze zdjęcia!

    • Reply mamysprawy Grudzień 29, 2016 at 12:12 pm

      :****** dzięki. Ja też uwielbiam ten świąteczny klimat, dlatego tak ważna jest dla mnie ta cała celebracja tematu haha.

    Leave a Reply