Kulinaria

wilgotne muffinki marchewkowe z orzechami

Listopad 11, 2016

Są takie jakie chciałam, wilgotne, delikatne, mięciutkie i puszyste. To nie jest przepis na fit babeczki. Skoncentrowałam się na tym, żeby było smacznie i słodko. Idealne jesienne muffinki z marchewką i orzechami ze szczyptą cynamonu, który wprowadza już powoli w klimat świąt. Muffinki robię widelcem, więc nie wyciągajcie żadnych mikserów czy innych sprzętów.

dsc00369

dsc00387

 dsc00355

Składniki na wilgotne muffinki marchewkowe z orzechami (10-12 sztuk)

1 duża marchewka

garść orzechów włoskich

3/4 szklanki oleju

3 jajka

1,5 szklanki mąki

1 płaska łyżeczka sody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka cynamonu

4 łyżki brązowego cukru lub innego słodziwa

Najlepiej w dużym głębokim talerzu z płaskim dnem, widelcem roztrzepać jajka, dodać olej i cukier, wszystko dokładnie połączyć.

W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Następnie powoli dodawać do naszych mokrych składników i wszystko dokładnie wymieszać przy pomocy widelca. Ciasto nie powinno być ani zbyt zbite ani zbyt płynne.

Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i pokruszone orzechy włoskie. Całość dokładnie łączymy.

Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w blaszce na muffinki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 min. W piekarniku możecie umieścić szklankę z wodą, dzięki czemu góra muffinek nie spiecze się zbyt mocno.

 

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój Fanpage o tutaj.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply https://zawszenaobcasach.blogspot.com/ Listopad 15, 2016 at 9:53 am

    Uwielbiam cista marchewkowe, są takie świąteczne 🙂

  • Leave a Reply