Kulinaria

Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel? I dlaczego nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez pewnego urządzenia.

Styczeń 16, 2017

Kogel-mogel to niewątpliwie jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Pamiętam jak na początku do zrobienia tego deseru wykorzystywałam jedynie łyżkę. Chyba nigdy nie udało mi się osiągnąć jasnego i puszystego koglu-moglu, bo zanim zdążyłam go utrzeć, już go zjadłam. Potem dokonałam wielkiego odkrycia i wspierałam się mikserem i w końcu kogel-mogel zaczął wyglądać tak jak trzeba. Dodawałam jeszcze kakao i nic więcej do szczęścia nie potrzebowałam.

Na kogel-mogel padł jednak blady strach, w postaci Salmonelli, która skutecznie obrzydziła mi jeden z moich ulubionych deserów. Do czasu, kiedy w mojej kuchni zagościł pewny sprzęt, który robi mi sam bezpieczny kogel mogel. Ale nie martwcie się powiem Wam jak zrobić bezpieczny kogel-mogel także bez niego.

Salmonella bo to jej najbardziej obawiamy się w koglu-moglu, ginie w temperaturze powyżej 65°C. Jedyne co musimy zrobić to podgrzać nasz kogel mogel .

Na początku najlepiej sparzyć skorupki jaj. Dzięki temu zabiegowi powinniśmy zabić większość bakterii. W razie gdyby Salmonella czaiła się jeszcze w żółtkach najlepiej kogel-mogel przygotować w kąpieli wodnej.

Doświadczalnie sprawdziłam jaką temperaturę osiągną zmiksowane żółtka, które znajdują się w szklanym naczyniu na garnku z gotującą się wodą i ta temperatura po około 3 minutach sięga 70ºC. Powyżej tej temperatury kogel-mogel zaczyna się ścinać i  znacząco przywierać do ścianek.

Składniki na kogel-mogel 

  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru (można zastąpić np ksylitolem)
  • 1 łyżeczka kakao ( w wersji kakaowej) 

Jajka przelewamy wrzątkiem. Do garnka nalewamy wodę do połowy jego wysokości i stawiamy na kuchence, aby woda się zagotowała. W między czasie przy użyciu miksera przygotowujemy kogel-mogel, do miski dodajemy żółtka i cukier, w wersji kakaowej kakao dodajemy pod koniec miksowania. Aby było nam wygodniej przez 2 minuty możemy miksować poza garnkiem. Przez 3-4 minuty miksujemy nasz kogel mogel w kąpieli wodnej. Jeśli w tym czasie nasz deser osiągnie pożądany wygląd możemy odłożyć mikser i mieszać żółtka przy pomocy trzepaczki. Kogel-mogel należy cały czas mieszać tak aby temperatura była wszędzie jednakowa. Kiedy kogel-mogel zacznie przywierać do ścianek naczynia to znak, że temperatura osiągnęła mniej więcej 70º.

bezpieczny kogel mogel

Bezpieczny kogel-mogel możemy wykonać też w łatwiejszy sposób. Musimy jednak posiadać Thermomix.  To urządzenie wykonuje większość zadań kuchennych, dzięki czemu nie potrzebuję żadnych innych kuchennych gratów:) . Gdyby nie fakt, że mikser dostałam w gratisie do odkurzacza, to nawet nie miałabym jak zrobić doświadczalnego kogla mogla przygotowanego w kąpieli wodnej.  Thermomix waży, wyrabia ciasto, szatkuje, mieli, ubija, ale też gotuje:). I tą jego funkcję wykorzystuję w trakcie przygotowania żółtkowego deseru. Mogę dokładnie ustawić temperaturę na 70 stopni, dzięki czemu nie mam żadnych wątpliwości, czy odpowiednia temperatura została osiągnięta. Ustawiam też odpowiedni czas, siłę obrotów, włączam i czekam :).

Ustawiamy na:

  • 5 min
  • obroty 3
  • temperatura 70ºC
  • i oczywiście zakładamy motylek

thermomix  

jak zrobić kogel mogel w thermomixie

bezpieczny kogel mogel w thermomixie  bezpieczny kogel mogel w kąpieli wodnej

 

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply uhombre Styczeń 20, 2017 at 2:25 pm

    Bardzo dobry uswiadamiajacy, podbudowujacy i pomocny artykul

  • Reply Ania Styczeń 21, 2017 at 6:13 pm

    Zachęciłaś mnie do zakupu.

    • Reply mamysprawy Styczeń 27, 2017 at 2:51 pm

      serio 😀 ale powiem Ci, że większość moich znajomych kupiła Thermomixa po tym jak zobaczyli ile ja w nim robię i jak szybko 🙂

  • Reply rabarbarowo Styczeń 22, 2017 at 3:40 pm

    Nie jadłam kogla-mogla od dzieciństwa, już nawet nie pamiętam jak smakuje 😀

  • Reply Em Styczeń 24, 2017 at 2:49 pm

    tak właśnie myślałam, że do wcześniejszych przepisów używasz thermomixa 🙂
    to teraz prosimy do każdego przepisu wersję thermomix-ową :)))

    • Reply mamysprawy Styczeń 27, 2017 at 2:56 pm

      ooo mamo 😀 ja Thermomixa używam już całkowicie bez zastanowienia, nie patrzę na obroty itd. To by było trudne, ale nie niemożliwe 😀 może zacznę od wpisu 5 moich ulubionych przepisów na Thermomix.

  • Reply Karolina Październik 2, 2017 at 11:04 am

    Dzięki. Wczoraj robiłam tiramisu – pierwszy raz w TM – zwykle to mój popisowy deser, ale w TM wyszła wielka klapa.
    Dzisiaj przez przypadek dotarłam na tego bloga i olśniło mnie, że za krótko je ubijałam;) No no teraz już wiem. Dzięki:D

  • Reply Alf Październik 6, 2017 at 5:21 pm

    Kogel mogel z gotowanych żółtek??? Nieeee no bez… jaj 🙂

    • Reply mamysprawy Październik 9, 2017 at 6:04 pm

      z podgrzanych 🙂 a kogel mogel na ciepło jest pyszny. polecam.

    Leave a Reply