Kuchnia malucha, Przepisy

Zupa krem z dyni

Październik 27, 2015

Dyniowy sezon w pełni, więc zupa krem z dyni to podstawa. Przepis wygrzebałam ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy.  W przepisie pierwotnie była oczywiście jeszcze kostka rosołowa, ale ja z niej zrezygnowałam. Zupka wyszła bardzo delikatna, ale też bardzo wyrazista w smaku. Smakowała zarówno dorosłym jak i Antkowi, który pozwolił się nawet nakarmić łyżeczką.

DSC06078

Składniki: 

  • 0,5 kg dyni Hokkaido 
  • 2 cebule 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziemniaki 
  • 1 marchewka 
  • litr wody
  • łyżeczka curry
  • 4 łyżki oliwy 
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej

Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek należy zeszklić na patelni. Następnie na patelnię dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię, ziemniaki i marchew i doprawiamy curry i solą. Po 5 minutach przekładamy wszystko do garnka i dolewamy wodę. Po ugotowaniu warzyw, miksujemy.

Do zupki można dodać makaron lub ziemniaczki.

zupa krem z dyni

 

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój Fanpage o tutaj.

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply Agata - mama Donka Październik 27, 2015 at 1:16 pm

    piękna ta zupa 🙂
    ja właśnie też gotuję dyniową ciekawe czy wyjdzie mi taka piękna jak Twoja 🙂 no i smaczna .
    pozdrawiam

  • Reply Mamy do pogadania Październik 27, 2015 at 6:19 pm

    omniom mniom na parapecie lezy sobie piękna dynia, już wiem co z niej zrobię 😀

  • Reply AniaSM Październik 27, 2015 at 6:49 pm

    Proponuję posypać startym na tartce serem wędzonym, a najlepiej oscypkiem! Pychota! Ja jeszcze dodaję łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego.

    • Reply mamysprawy Październik 27, 2015 at 6:50 pm

      My niestety nie możemy nabiału;( ach nawet nie wiesz jak brakuje mi takiej śmietanki

  • Reply Iga z dietmap.pl Sierpień 1, 2016 at 11:45 am

    mniam! z tym makaronem to ciekawa sprawa. ale czy na zdjęciu to plastry parmezanu?

  • Leave a Reply