Batoniki morelowe są mięciutkie i słodziutkie. Idealne dla maluchów i wielbicieli zdrowych słodyczy. Przygotowałam je mojemu 15 miesięcznemu Antkowi, ale wujek, który zawsze poszukuje fit przekąsek również się połakomił.
Jak przyrządzić morelowe batoniki? W bardzo prosty sposób, będziecie tylko potrzebować:
Składniki:
1 szklanka suszonych moreli
1/2 szklanki rodzynek
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków jaglanych
1/2 szklanki migdałów w płatkach
1 łyżeczka cynamonu
woda do zalania owoców
Płatki owsiane, jaglane i migdały prażymy delikatnie na suchej patelni przez kilka minut. W tym czasie w niewielkim garnku owoce z cynamonem zalewamy wodą, tak aby zakryła całość i gotujemy. Miękkie owoce miksujemy i dodajemy do nich uprażone płatki i migdały. Masa powinna być dosyć gęsta.
Polecam skosztować trochę tej papki na ciepło. Bo jest naprawdę pyszna:)
Długą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy równo naszą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 15 minut. Czekamy aż nasze morelowe batoniki ostygną i kroimy.
Morelowe batoniki w takiej postaci można podawać dzieciom, które posiadają już liczne uzębienie, nasz Antek ma już kilkanaście zębów i bez problemu radzi sobie z gryzieniem. Jeśli obawiacie sobie, że Wasze dziecko może mieć trudności, możecie zmiksować całość lub zastąpić płatki owsiane jaglanymi, które są o wiele drobniejsze.
Takie morelowe batoniki można jeść naprawdę na ZDROWIE
Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.
zdrowe a jakie piękne 🙂
dzięki :* starałam się jak mogłam
Bałam się że będzie ciężko, ale niespodzianka – poszło dużo łatwiej i mój starszy już dzisiaj chrupał 🙂 dzięki za przepis!
// Kamila
super:) ja w kuchni robię tylko proste i szybkie smakołyki 🙂 pozdrawiam Was i bardzo się cieszę, że smakowało
Uwielbiam takie zdrowe łakocie i staram się często je przyrządzać! Twoje batoniki wyglądają cudnie- może nawet jeszcze dzisiaj je zrobię? :))
Wygląda pysznie! Chyba spróbuję bez prażenia, bo u nas jeszcze nie wszystkie zęby.
Możliwość komentowania została wyłączona.