Kasza jaglana po prostu ugotowana jest sucha i sypka. Mi osobiście nie smakuje w takiej odsłonie, a Antek raczej ją wtedy tylko pokosztuje, a w większości porozrzuca. Jednak w postaci tego budyniu ma całkowicie inny smak i kremową konsystencję. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, co jest w naszym przypadku odskocznią od glutenowej kaszy manny i bułek, które Antek może jeść i jeść. Jak przyrządzić budyń jaglany? Bardzo prosto.
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 płaska łyżka masła lub oleju kokosowego
- 3 duże łyżki mączki z kaszy jaglanej
- dowolne owoce
Na początku należy uprażyć kaszę jaglaną na suchej patelni. Następnie tak przygotowaną kaszę zemleć na mąkę. Ja przygotowuję tak od razu cały woreczek i resztę przesypuję do słoika na później. W 1/3 szklance mleka (my używamy mleka roślinnego ze względu na nietolerancję białka mleka krowiego) rozpuszczamy mączkę z kaszy jaglanej, a resztę mleka gotujemy z masłem. Do gotującego się mleka z masłem dodajemy mleko z mączką i gotujemy kilka minut.
My jemy zazwyczaj z owocami, które mamy jeszcze w zamrażarce lub z owocami ze słoiczków dla dzieci.
Nam smakuje baardzo 🙂 myślę, że i Wam będzie:*
Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.
świetna propozycja ! chętnie ją wypróbuję 🙂
smacznego Wam życzę;)))
A w jaki sposób mlesz kaszę na mąkę?
W thermomixie. Wychodzi mi idealna mąka. Nie wiem jak sprawdzą się inne urządzenia. Może młynek do kawy dał by radę.
Musze spróbować, kilka razy już się przymierzałam i jeszcze się nie odważyłam 🙂 ale wszystko przede mną
ja byłam w szoku, że jest tak dobry 🙂
Oj, ja jak bym chciała być znowu dzieckiem, żeby mi ktoś takie pyszności na śniadanie, obiad i kolacje przyrządzał 🙂
Bardzo często gotuję kaszę jaglaną, dziś był u nas mus z kaszy jaglanej i miodu. Tylko na wodzie, bo alergia straszna, a roślinnego mleka nie miałam. Twój wygląda bardzo apetycznie!
i jak Wam taki mus smakuje?
Możliwość komentowania została wyłączona.