Przejdź do treści

Budyń jaglany

Kasza jaglana po prostu ugotowana jest sucha i sypka. Mi osobiście nie smakuje w takiej odsłonie, a Antek raczej ją wtedy tylko pokosztuje, a w większości porozrzuca. Jednak w postaci tego budyniu ma całkowicie inny smak i kremową konsystencję. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, co jest w naszym przypadku odskocznią od glutenowej kaszy manny i bułek, które Antek może jeść i jeść.  Jak przyrządzić budyń jaglany? Bardzo prosto.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 płaska łyżka masła lub oleju kokosowego 
  • 3 duże łyżki mączki z kaszy jaglanej 
  • dowolne owoce 

Na początku należy uprażyć kaszę jaglaną na suchej patelni. Następnie tak przygotowaną kaszę zemleć na mąkę. Ja przygotowuję tak od razu cały woreczek i resztę przesypuję do słoika na później. W 1/3 szklance mleka (my używamy mleka roślinnego ze względu na nietolerancję białka mleka krowiego) rozpuszczamy mączkę z kaszy jaglanej, a resztę mleka gotujemy z masłem.  Do gotującego się mleka z masłem dodajemy mleko z mączką i gotujemy kilka minut.

My jemy zazwyczaj z owocami, które mamy jeszcze w zamrażarce lub z owocami ze słoiczków dla dzieci.

budyń jaglany

Nam smakuje baardzo 🙂 myślę, że i Wam będzie:*

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

 

9 komentarzy do “Budyń jaglany”

  1. Bardzo często gotuję kaszę jaglaną, dziś był u nas mus z kaszy jaglanej i miodu. Tylko na wodzie, bo alergia straszna, a roślinnego mleka nie miałam. Twój wygląda bardzo apetycznie!

Możliwość komentowania została wyłączona.