Przejdź do treści

Delikatna pieczeń drobiowa z amarantusem – dla dzieci i nie tylko

Przepis znaleziony w babskim czasopiśmie, troszkę stuningowany na potrzeby naszego małego człowieka. W oryginale był to przepis na pasztet i pasztetu się spodziewałam, lecz wyszła mi z tego bardziej pieczeń, która całkiem ładnie się kroi. O dziwo wcale to nie ujmuje temu daniu i jak najbardziej nadaje się na wielkanocny stół.

Ja swoją pieczeń przygotowałam w formie babeczek, ale jak najbardziej możecie ją upiec w keksówce.

Myślę, że pieczeń będzie idealna dla każdego maluszka, który już całkiem ładnie gryzie.

pieczeń drobiowa z amarantusem  danie wielkanocne dla dzieci
wielkanoc

pieczeń drobiowa

ktoś tu wyczuł mięsko 🙂

DSC07322

DELIKATNA PIECZEŃ  DROBIOWA Z AMARANTUSEM DLA DZIECI I NIE TYLKO 

Składniki: 

  • 600 gram piersi z indyka lub kurczaka 
  • szklanka bulionu warzywnego
  • szklanka ekspandowanego amarantusa 
  • 1/2 szklanki mleka owsianego
  • 1 jajko 
  • garść drobno pokrojonych suszonych śliwek
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól himalajska, siemię lnianę 

Pierś ugotowałam w bulionie warzywnym i odstawiłam do wystygnięcia. W tym czasie zalałam mlekiem amarantus i pokroiłam śliwki.

Ostudzone mięso pokroiłam i zblendowałam z amarantusem. Następnie dodałam jajko i znów zmiksowałam. Na koniec przyprawiłam, dodałam łyżeczkę ziół prowansalskich i siemienia lnianego,  szczyptę pieprzu i soli himalajskiej.

Masę przełożyłam do sylikonowych foremek, oczywiście pieczeń możecie zrobić w zwykłej keksówce.

Piekłam przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli wybierzecie keksówkę, wydłużcie troszkę ten czas.

 samych pyszności na wielkanocnym stole 🙂

DSC07208

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

Instagrama też mam :) tu 

1 komentarz do “Delikatna pieczeń drobiowa z amarantusem – dla dzieci i nie tylko”

Możliwość komentowania została wyłączona.