Przepis znaleziony w babskim czasopiśmie, troszkę stuningowany na potrzeby naszego małego człowieka. W oryginale był to przepis na pasztet i pasztetu się spodziewałam, lecz wyszła mi z tego bardziej pieczeń, która całkiem ładnie się kroi. O dziwo wcale to nie ujmuje temu daniu i jak najbardziej nadaje się na wielkanocny stół.
Ja swoją pieczeń przygotowałam w formie babeczek, ale jak najbardziej możecie ją upiec w keksówce.
Myślę, że pieczeń będzie idealna dla każdego maluszka, który już całkiem ładnie gryzie.
ktoś tu wyczuł mięsko 🙂
DELIKATNA PIECZEŃ DROBIOWA Z AMARANTUSEM DLA DZIECI I NIE TYLKO
Składniki:
- 600 gram piersi z indyka lub kurczaka
- szklanka bulionu warzywnego
- szklanka ekspandowanego amarantusa
- 1/2 szklanki mleka owsianego
- 1 jajko
- garść drobno pokrojonych suszonych śliwek
- przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól himalajska, siemię lnianę
Pierś ugotowałam w bulionie warzywnym i odstawiłam do wystygnięcia. W tym czasie zalałam mlekiem amarantus i pokroiłam śliwki.
Ostudzone mięso pokroiłam i zblendowałam z amarantusem. Następnie dodałam jajko i znów zmiksowałam. Na koniec przyprawiłam, dodałam łyżeczkę ziół prowansalskich i siemienia lnianego, szczyptę pieprzu i soli himalajskiej.
Masę przełożyłam do sylikonowych foremek, oczywiście pieczeń możecie zrobić w zwykłej keksówce.
Piekłam przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli wybierzecie keksówkę, wydłużcie troszkę ten czas.
samych pyszności na wielkanocnym stole 🙂
Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.
Instagrama też mam tu
Pytanie za sto punktów ile takich babeczek ci wyszło z podanych proporcji
Możliwość komentowania została wyłączona.