Przejdź do treści

Delikatne pulpeciki z indyka z gotowaną marchewką

  • przez

No niestety z pulpetów ciężko zrobić dzieło sztuki. Wyglądają jak wyglądają. Jednak jest to bardzo szybki sposób na przygotowanie obiadu dla tych małych i tych dużych. Kiedyś miałam problem z przygotowaniem mięciutkich pulpecików. Wychodziły twarde i suche. I tutaj przyszła mi z pomocą moja mama i mnie oświeciła. Dodaj tylko wodę i przyprawy. TYLKO.  I od tego czasu możemy jeść już miękkie pulpety:))))).  A w trakcie robienia kuleczek, zmoczcie ręce wodą, nie będą się kleić. Rady mojej mamy ratują mi życie! Te pulpety serwuję i dorosłym i Antkowi. W takiej postaci podaje je Antosiowi od kiedy skończył roczek. Wcześniej przygotowywałam je na parze.

Składniki:

pulpeciki

pojedyncza pierś z indyka

2 łyżki domowej vegety ( ja swoją dostałam od Patrycji, przepis tutaj)

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki mąki owsianej

gotowana marchewka

1/2 kilograma marchewki 

szklanka wody

2 łyżki masła 

1/3 szklanki mąki 

Pierś z indyka kroję w kostkę, usuwam tłuszcz i ścięgna i mielę. Dodaję wodę i przyprawy i dokładnie mieszam. Następnie formuję kuleczki i obtaczam w mące owsianej. W garnku rozpuszczam masło, na które wrzucam kuleczki. Chwileczkę je duszę z każdej strony na samym maśle. Następnie dolewam wodę, tak aby przykryła pulpeciki. Garnek zakrywam pokrywką i gotuję przez ok. 25 min.

Marchewkę rozdrabniam przy użyciu Thermomixa, można ją również zetrzeć na tarce. Marchewkę,  pół szklanki wody i masło wrzucam do garnka i gotuję przez 20 minut. Na koniec dodaję mąkę wymieszaną z  resztą wody. Gotuję jeszcze przez kilka minut.

 

pulpeciki z indyka

Smacznych obiadków i niewielu okruszków pod stołem

Jeśli wpadliście tutaj przypadkowo, a chcecie być na bieżąco z nowymi postami, polubcie mój fanpage tutaj.

3 komentarze do “Delikatne pulpeciki z indyka z gotowaną marchewką”

Możliwość komentowania została wyłączona.