Przejdź do treści

domowa nutella z nerkowców, kokosowe bułeczki i szczęśliwe dziecko

Przepisy banalne, a radość niepoliczalna.  W końcu Antek mógł zanurzyć łyżkę w “nutelce” i nikt mu nie mówił, już wystarczy, za dużo, ostatnia łyżeczka. I sobie w myślach również nie musiałam tego powtarzać, kiedy sama podjadałam ten orzechowo-kakaowy krem. Ta domowa nutelka nie smakuje zupełnie jak ta sklepowa, ale jest bardzo pyszna. Może, gdyby była wykonana z orzeszków laskowych, jej smak byłby zbliżony. Możecie wykorzystać ją do naleśników, ciast albo do kanapek, lub takich jak moje kokosowych bułeczek. Do zrobienia koksowych bułeczek zainspirował mnie przepis Jamiego Olivera. On zrobił takie bułeczki z mleczka kokosowego, mąki i proszku do pieczenia i przygotował je na parze. Ja zamieniłam jedynie proszek do pieczenia na suche drożdże i upiekłam je w piekarniku. Efekt naprawdę przerósł moje oczekiwania. Bułeczki były bardzo bardzo proste w zrobieniu, a w dodatku były pyszne i mięciutkie.

Najpierw przygotowałam ciasto na bułeczki, które zostawiłam do wyrośnięcia, a w między czasie zrobiłam  nutelkę. Jeśli lubicie i macie troszkę więcej czasu, możecie przygotować bułeczki z nadzieniem własnie z tej nutelki.

 domowa nutella z nerkowców, kokosowe bułeczki DSC01168  DSC01203

DSC01223

DSC01225

Kokosowe bułeczki 

1 puszka mleczka kokosowego (patrzcie na skład, bo niektóre mają podejrzane składniki)

2 szklanki mąki plus troszkę do posypania

1 opakowanie suchych drożdży 

 słodziwo według uznania (np. syrop klonowy)

migdały do posypania

mleko do posmarowania bułek

I teraz najpiękniejszy przepis na świecie. Łączycie mleczko kokosowe, mąkę, drożdże i syrop klonowy , wyrabiacie i odstawiacie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok pół godzinki.  Następnie formujecie bułeczki, nacinacie lekkie krzyżyki, posypujecie migdałami i smarujecie delikatnie mlekiem.  Wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.

Domowa nutelka z nerkowców 

250 gram nerkowców 

1 szklanka mleka (ja dałam owsiane)

dowolne słodziwo (np. syrop klonowy)

5 łyżek kakao 

1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy)

Orzechy podprażyłam na suchej patelni, aż zrobiły się mięciutkie. Następnie przełożyłam je do miksera, myślę, że taki mikser kielichowy o wiele lepiej się spisze niż blender ręczny. Orzechy miksowałam do momentu otrzymania kremu. Do garnka wlałam mleko, wsypałam kakao, dodałam syrop klonowy, olej i mieszałam na niewielkim ogniu, aż wszystko ładnie się połączyło. Na koniec kakaowe mleko  dołączyłam porcjami do masy orzechowej, miksując w międzyczasie.

Możecie próbować od razu 🙂

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

13 komentarzy do “domowa nutella z nerkowców, kokosowe bułeczki i szczęśliwe dziecko”

  1. Przepis fajny, muszę spróbować tylko ja bym chciała użyć xylitolu i tu pojawia się pytanie o proporcje? Ile tego sypnąć?

    1. Ja zazwyczaj daje troszkę mniej niż zwykłego cukru. Głównie dlatego, że ksylitol jest miliob razy droższy niż zwykły cukier. Nasyp troszkę i sprawdź czy smak Ci odpowiada

  2. Ciasto wyszło bardzo rzadkie, praktycznie rozlewało się w rękach. Trudno dosypać mąki jak już wyrosło… ech

    1. każde mleczko kokosowe ma inną gęstość niestety 🙁 ciasto musi być elastyczne i łatwe w wyrobieniu. Jak najbardziej mogłaś dosypać mąki do ciasta, które wyrosło i jeszcze raz je wyrobić.

  3. Ile czasu może stać gotowa nutella? Przechowywać ja w szafce czybmoze lodówce ? W smaku za mocno kakaowa ale cała reszta super;)

Możliwość komentowania została wyłączona.