Sezon pomidorowy w pełni! Mam dla Was szybki przepis na domowy keczup. Ja wykorzystuje go głównie jako sos do pizzy (tutaj znajdziecie przepis na moją pizzę)! Dodaję wtedy jeszcze łyżkę oregano i łyżkę bazylii.
Składniki:
1 kg pomidorów, bez gniazd
3 cebule obrane, pokrojone na ćwiartki
20 gram cukru
łyżeczka octu
1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
szczypta pieprzu mielonego
szczypta cynamonu
suszony liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Wszystkie składniki z wyjątkiem liścia laurowego i ziela angielskiego blendujemy. Dodajemy liść i ziele angielskie i gotujemy przez 45 minut. Po upływie tego czasu usuwamy z keczupu liść laurowy i ziele angielskie i jeszcze raz blendujemy.
Gorący keczup przelewamy do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem.
Bardzo prosty i szybki przepis. Z jednego kilograma pomidorów wychodzi duży słoik keczupu.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.
Instagrama też mam tu
Nigdy nie zabierałam się za ketchup ze względu na trudy przygotowania, ale u Ciebie wygląda to bardzo łatwo. Jestem pełna podziwu dla Ciebie, że robisz ketchup. Też bym tak chciała 🙂
:)))))) mój Darek zjadł połowę słoiczka do obiadu!!!! Muszę się spieszyć z pizzą.
Pomidory ze skórką czy bez? Jakaś odmiana pomidorów jest szczególnie polecana na ketchup?
My mamy odmiany bella donna, krakowskie i malinówki. Wykorzystałam akurat te, które były czerwone, chociaż osobiście nie lubię jeśli przeważają malinówki. One są dość specyficzne. A co do skórki, nie ściągałam jej. Ja mam thermomix i on naprawde dobrze blenduje, spróbuj zrobić jeden słoiczek ze skórką i zobaczysz czy jest wyczuwalna.
Pingback: MOJA PIZZA! |
Możliwość komentowania została wyłączona.