Przejdź do treści

Domowy keczup

  • przez

Sezon pomidorowy w pełni! Mam dla Was szybki przepis na domowy keczup. Ja wykorzystuje go głównie jako sos do pizzy (tutaj znajdziecie przepis na moją pizzę)! Dodaję wtedy jeszcze łyżkę oregano i łyżkę bazylii.

DSC01800

DSC01801

Składniki:

1 kg pomidorów, bez gniazd

3 cebule obrane, pokrojone na ćwiartki

20 gram cukru

łyżeczka octu 

1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej

szczypta pieprzu mielonego

szczypta cynamonu 

suszony liść laurowy 

2 ziarenka ziela angielskiego

Wszystkie składniki z wyjątkiem liścia laurowego i ziela angielskiego blendujemy. Dodajemy liść i ziele angielskie i gotujemy przez 45 minut. Po upływie tego czasu usuwamy z keczupu liść laurowy i ziele angielskie i jeszcze raz blendujemy.

Gorący keczup przelewamy do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem.

Bardzo prosty i szybki przepis. Z jednego kilograma pomidorów wychodzi duży słoik keczupu.

DSC01825

Smacznego!

 

Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój fanpage o tutaj.

Instagrama też mam :) tu 

5 komentarzy do “Domowy keczup”

    1. My mamy odmiany bella donna, krakowskie i malinówki. Wykorzystałam akurat te, które były czerwone, chociaż osobiście nie lubię jeśli przeważają malinówki. One są dość specyficzne. A co do skórki, nie ściągałam jej. Ja mam thermomix i on naprawde dobrze blenduje, spróbuj zrobić jeden słoiczek ze skórką i zobaczysz czy jest wyczuwalna.

  1. Pingback: MOJA PIZZA! |

Możliwość komentowania została wyłączona.