Przejdź do treści

jaglane batoniki a’la bounty

Fakt, że moje dziecko nie może spożywać mleka, motywuje mnie do eksperymentowania w kuchni. Tak powstały jaglane batoniki a’la bounty. Te batoniki, mogą zainteresować nie tylko osoby, które omijają krowie mleko, bo można je także przygotować w wersji pełnomlecznej.  A  i taka wersja będzie wciąż  warta zainteresowania. W oryginalnej wersji batona, oprócz różnych dodatków jest tłuszcz, który w takiej tradycyjnej domowej, nie jaglanej wersji również byśmy użyli, np w postaci masła czy margaryny. W mojej wersji tym wypełnieniem jest kasza jaglana, która naprawdę nie jest wyczuwalna. Pokusiłam się również o obliczenie ilości kcal w moich jaglanych batonikach.  Według moich inżynierskich 😀 obliczeń wyszło, że moje jaglane batoniki a’la bounty w 100 gramach zawierają ok. 288 kcal. Oryginalny sklepowy batonik w 100 gramach zawiera 469 kcal.

 

baton a'la bounty

jaglany baton a'la bounty

dsc00424

 

Składniki na jaglane batoniki a’la bounty (na sporą ilość małych batoników lub kulek)

  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100 gram)
  • 1/4 szklanki mleka owsianego (można użyć każdego innego)
  • 2 lub nawet 3 gorzkie czekolady (można użyć mleczną)
  • 3 szklanki wiórków kokosowych
  • opcjonalnie można dosłodzić

Kaszę jaglaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Lekko przestudzoną kaszę  blendujemy na idealnie gładką masę, dodając w między czasie mleko. Na koniec wsypujemy 2,5  szklanki wiórków kokosowych i całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być dosyć zbita, tak aby łatwo można było uformować kuleczki. W razie potrzeby dosypcie więcej wiórków.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.  W tym czasie formujemy kulki/ batoniki z masy jaglano – kokosowej. Możemy je na chwilkę wstawić do lodówki aby stężały. Kiedy czekolada będzie już rozpuszczona, ale nie gorąca, zamaczamy każdy batonik dokładnie w czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia lub obtaczamy dodatkowo w wiórkach. Najlepiej batoniki schłodzić w lodówce przez pół godziny i można już jeść :).

Smacznego 🙂

 Chcesz być na bieżąco z moimi nowymi postami? Polub mój Fanpage o tutaj.

20 komentarzy do “jaglane batoniki a’la bounty”

  1. Właśnie zrobiłam. Mimo, że dodałam trochę mniej mleka to i tak masa jest zbyt plynna żeby uformować kulki lub batony. Wstawiłam do lodówki i poczekam

      1. Zrobilam inaczej. Do powstalej masy dodalam ubitą pianę z dwóch jajek. Zagniotlam ciasto i wszystko zapieklam. I tak powstało ciasto jaglano kokosowe ☺

  2. Witam, a jak uformować kostki? Robiłam już kulki i nie wyglądały za dobrze ponieważ czekolada przykleiła się do talerza. Smakowały za to wyśmienicie. Chcielibyśmy je zabrać na powitanie do przedszkola. Pozdrawiam:)

  3. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite certain I will learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

  4. Wow that was odd. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say superb blog!

  5. Simply wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply excellent and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

Możliwość komentowania została wyłączona.