Dzisiaj bardzo szybki wpis z bardzo sympatycznym przepisem na danie dla całej rodziny. Idealnie pasuje dla małych i dużych.
Jaglane kopyta mają świetną konsystencję, można podawać je na wiele sposobów, na słodko lub na słono. Dzisiejszy przepis możecie modyfikować i każdemu członkowi rodziny podać obiad tak jak lubi najbardziej.
Ja chciałam przemycić do obiadku Antosia nieco warzyw, bo to one najczęściej gdzieś nam umykają, stąd pomysł na krem z kalafiora, który posłużył nam właśnie jako sos do kopytek.
Składniki na jaglane kopytka
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Kaszę jaglaną ugotuj na sypko i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie zblenduj ugotowaną kaszę. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wyrób. W razie gdyby ciasto było zbyt lepkie podsyp mąką. Uformuj wężyk i pokrój w romby. Jeśli chcesz mieć płaskie kopytka, odciśnijcie ślad widelcem.
Gotuj we wrzątku, przez ok. 4 minuty od wypłynięcia
Składniki na krem kalafiorowy (również z kaszą jaglaną)
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- średni kalafior
- cebula
- 4 łyżki oleju
- płaska łyżeczka curry
- sól
- świeży koperek / słodka papryka
Ugotuj kaszę jaglaną i kalafior. W tym czasie poszatkuj drobno cebule i podduś na gorącym oleju. Kiedy kalafior będzie już miękki, dodaj do niego cebule i zmiksuj na krem razem z wodą, w której gotował się kalafior. Dodaj curry i sól wg uznania. W zależności czy chcesz uzyskać zupę krem czy sos dodaj odpowiednią ilość ugotowanej kaszy jaglanej.
Jaglane kopytka możesz podać razem z kalafiorowym sosem lub na słodko np ze zmiksowanymi truskawkami, a krem z kalafiora zjeść jako zupę:). Myślę, że z tych dwóch dań możesz stworzyć kilka zestawów obiadowych, które przypasują każdemu członkowi rodziny.
Super przepis . Powiediala by Pani ile wychodzi. Ilości podanych składników?
I ilośc kaszy jaglanej w gramach .
Jeden woreczek kaszy jaglanej ma 100 gram, więc do kopytek użyłam 200 gram. Kopytek wyszło naprawdę dużo, 4 osoby dorosłe i dziecko spokojnie się najedzą
:). Mąki nie ważyłam, ale myślę, że możesz spokojnie odmierzyć ze szklanki 🙂
Naprawdę bardo ciekawy przepis, zapisuję sobie!
wow! no to mnie zaintrygowałaś 🙂 Bardzo lubię kaszę jaglaną!
no to się cieszę :))) ja jestem w szoku ale korzystam z niej coraz częściej 🙂
Świetny przepis:)
Możliwość komentowania została wyłączona.